Георги Първанов пристигна на двудневно посещение във Виена България ще бъде член на Европейския съюз през 2007 година.
Убеден съм, че няма да бъде задействана предпазната клауза, защото икономическото и социалното развитие на страната могат само да засилят европейското пространство.
Това каза президентът Георги Първанов по време на срещата си с австрийския държавен глава Хайнц Фишер.

Днес започна двудневното официално посещение на държавния ни глава в Австрия.

Убеден съм, че приемането на България в ЕС ще бъде през 2007 година, а не по-късно, защото внимателно следя европейския дебат от няколко години.

Към България бележките са сведени до минимум от страна на европейските партньори – това са конструктивни и добронамерени препоръки, които ние добре знаем.

България ще бъде член на ЕС, защото със своята икономика, която е една от най-динамично развиващите се в Европа и със своя социален модел няма да бъде в тежест на европейското политическо и икономическо пространство, а ще го активизира.

Въпросът с малолетните български престъпници на територията на Виена и други австрийски градове в най-скоро време ще бъде решен. За да се пресече тяхната дейност си водят разговори на няколко равнища, каза президентът Първанов.
Скоро подобни въпроси няма да съществуват, защото България има съзнанието на външна граница на Европейския съюз.

Програмата на посещението предвижда съпругите на двамата президенти - Маргит Фишер и Зорка Първанова да разгледат музея “Албертина”, съхраняващ една от най-богатите световни графични колекции, където в момента е представена експозицията "От Гоя до Пикасо".
Президентските двойки ще разгледат Австрийската съкровищница, част от музейния комплекс в двореца Хофбург.

Първият ден от посещението на българския президент ще завърши с учстие във форума "България - европейски партньор", организиран от Икономически форум Виена, организация, създадена с цел да насочва инвеститорския интерес към района от Адриатическо до Черно море.