Процедурата за избор на нов председател на КФН подкопава доверието в парламентарното мнозинство.

Тази позиция израз Борис Ячев, зам.-председател на ПФ, в ефира на предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria, с което продължи коментарите около приетата от НС процедура за избор на нов шеф на Комисията за финансов надзор.

Припомняме, ще се върви по съкратена процедура по избор на нов шеф на КФН. По правилник на НС началото на новата процедура трябваше да бъде дадено поне 3 месеца по-рано, за да може до края на мандата на Стоян Мавродиев да бъде избран нов председател на КФН, който плавно да стъпи в длъжност, припомни Ячев.

По думите му обаче просрочието в мандата на настоящия председател на надзорната институция не е причина да бъдат нарушени както правилника на НС, така и взаимното доверието сред управляващото мнозинство. В настоящият момент политически най-правилното и нормално решение е спиране и отлагане на процедурата за септември, коментира още той.

Според Ячев има не само законови начини да се случи това. По думите му за спирането на тази процедура трябва малко повече политическа мъдрост от ръководството на ГЕРБ, политическото ръководство на парламентарната група и най-вече в лицето на премиера. Тя подкопа сериозно доверието в рамките на парламентарното мнозинство и трябва да бъде отложена за есента, коментира още депутатът.

Припомняме, депутатите от парламентарната група на БСП, АБВ и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев внесоха в четвъртък искане в Конституционния съд (КС) за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за процедурните правила за номиниране на кандидати за председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Мотивите на народните представители са, че съдържанието на правилата противоречи с разпоредбите на правилника на парламента и на закона за КФН.
Жалбата в КС обаче не спира процедурата за избор на нов председател на регулаторния орган.

На 15 юли Народното събрание прие ускорени процедурни правила за избор на председател на КФН. В тях е записано, че в петдневен срок трябва да са известни всички предложения. Тъй като правилата бяха приети в петък, депутатите имаха само три работни дни, за да внесат кандидатури.

Парламентът записа и че номинациите и прилежащите документи трябва да бъдат публикувани на сайта на НС не по-късно от 5 дни преди изслушването на кандидатите. В същото време обаче в чл. 89 от правилника за организацията и дейността на НС, който урежда правилата за избор на органи, е записано, че номинациите заедно с прилежащите документи се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от 14 дни преди изслушването.

Най-вероятно още идната седмица ще мине изслушването на номинираната от ГЕРБ Карина Караиванова, след което ще бъде гласувана в пленарна зала.
От страна на управляващите бе изтъкнат мотива, че забавянето на избор на нов шеф ще забави и избирането на два от неговите заместници, чиито мандати също са изтекли. Това щяло да се отрази недобре на капиталовия ни пазар.