Депутати от Парламентарната група на "Обединени патриоти" внесоха в НС Законопроект за лихвоточките. Документът би давал нови възможности на правоимащите граждани.

Патриотите искат лихвоточките да се използват не само при закупуване на жилище, а и местните данъци и такси да могат да се плащат с тях. Според законовносителите това ще даде още една възможност правоимащите граждани да използват лихвоточките си.

Дават 3,5 млн. лева за изплащане на лихвоточки

Дават 3,5 млн. лева за изплащане на лихвоточки

МС одобри и промени в бюджета на Регионалното министерство

В законопроекта е предвидена възможност лихвоточките да бъдат наследявани, посочи депутатът от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" Христиан Митев. Ако законът бъде приет всяка година от държавния бюджет ще се заделят 20 млн.лв. за да бъдат изплащани компенсаторните средства.

"Удължихме срока, в който да могат да се използват като инструмент лихвоточките. Предвиждаме до 2018 година да се подават заявки, а до 2020 - да се изплащат", дообясни Митев.

Омбудсманът натиска депутатите да приемат Закона за лихвоточките

Омбудсманът натиска депутатите да приемат Закона за лихвоточките

Целта е още този парламент да гласува промените в текста

Патриотът подчерта, че изменението се налага, защото срокът е изтекъл през 2016 г., а 55 хил. души в България чакат да им бъдат изплатени лихвоточките.