Омбудсманът Мая Манолова прати писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В него се казва, че омбудсманът настоява до края на работата на 43-тия парламент да бъдат приети на второ четене измененията в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове (ЗУПГМЖСВ).

Общественият защитник изтъкна, че има много жалби на граждани, които преди 1990 г. са имали т.нар. жилищно-спестовни влогове, с които са очаквали да получат жилище.

Те обаче така и не са дочакали такова след промените в държавата тогава.

Една трета от жалбите при омбудсмана са срещу монополите

Една трета от жалбите при омбудсмана са срещу монополите

Срещу Топлофикация има 882 жалби, срещу ВиК дружества - 422

Става дума за около 55 000 човека, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките, защото срокът за купуване или строеж на жилище изтече на 30 ноември 2016 г.

Друг проблем, за който гражданите сезират омбудсмана, е забавеното изплащане на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките.

Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове.

В тази връзка омбудсманът настоява срокът да бъде удължен до 30 ноември 2018 г., така както предвижда внесения и приет единодушно на първо четене Закон за изменение и допълнение на ЗУПГМЖСВ.