Български граждани ще пътуват без визи до Грузия. За това се договориха на днес външните министри на България и Грузия Ивайло Калфин и Гела Бежуашвили.

Вицепремиерът Калфин е на официално посещение в Грузия по покана на своя колега Гела Бежуашвили.

„От своя страна ще направим всичко възможно да улесним процедурата за издаване на визи за определени групи граждани на Грузия", заяви министър Калфин, цитиран от БНР.

Гела Бежуашвили заяви, че Грузия е твърдо решена да се справи с всички проблеми на своя територия. „Трябва да направим всичко възможно да сложим край на терористичните нападения, да създадем светли перспективи, искаме същото за Абхазия и Южна Осетия", каза външният министър на Грузия.

„Още от самото начало сме заявили, че не трябва да се прави никаква връзка на решението за Косово с други конфликти, без значение дали са в Грузия или другаде", каза още Бежуашвили по повод на евентуална аналогия между ситуацията в Грузия и тази в Косово.

Същата позиция сподели и вицепремиерът Ивайло Калфин, като припомни, че планът "Ахтисаари" е работещо решение само за Косово. България подкрепя интеграцията на Грузия в НАТО, бе заявено още в днешната среща между двамата министри.