От началото на месеца в страната всеки ден случаите на коронавирус ръстът. Именно поради тази причина редица държави предприеха допълнителни мерки.

На 10 юли бе съобщено, че от 14 юли влизането в Гърция през България ще бъде само с отрицателен тест за COVID-19. От южната ни съседка, която традиционно приема хиляди нашенци през сезона, увериха, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно.

Na 6 юли Словакия и Естония също въведоха своите органичния. Мярката в Словения влезе в сила, след като Братислава извади страната ни от списъка на безопасните държави.

14-дневна задължителна карантина наложи и Естония за български граждани.

Вчера Унгария наложи нови мерки при пътуване заради COVID-19. Според новите правила унгарските граждани, които се връщат от държави с висок риск, посочени като "жълти" и "червени", ще трябва да преминат през здравни проверки на границата.

Същото се отнася и за чужденците, идващи от "жълти" страни, но влизането им ще бъде забранено от "червените" страни.

Страните на Балканите и съседна Унгария принадлежат към червената категория.

Австрия също затегна мерките. На 8 юли стана ясно, че всеки, който иска да посети страната, трябва да остане в 14 дневна карантина.

На 3 юли стана ясно, че българите, пристигащи във Великобритания също подлежат на 14-дневна карантина. Дори страната ни поиска обяснение от Великобритания заради карантината за българи.

Припомняме, че към днешна дата потвърдените случаи на коронавирус в България са 7252, от които активните са 3665. За последното денонощие новорегистрираните заразени са 77 души, установени от 1198 направени PCR тестове. Хоспитализираните пациенти са 535, от които в интензивно отделение се намират 33 лица. Общият брой на излекуваните е 3319. Починалите, при които е установена коронавирусна инфекция са 268.