Обвинения в проваляне на МВР си размениха депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов и вътрешният министър Румен Петков по време на парламентарния контрол по въпроса за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков.

Става въпрос за политическо убийство и това не е единственият случай, в който ведомството бележи провал, заяви Атанасов, неудовлетворен от отговора на Петков.

Полученият отговор Атанасов определи като скоротечно изчитане на рутинните действия, които трябва да бъдат извършени при такова престъпление. По мнението на депутата в МВР се правят кадрови промени не там, където трябва.

Вътрешният министър от своя страна заяви, че по-голям провал от участието на Атанасов в ръководството на МВР през последните 15 години няма и каза, че ще поиска да представи аргументите си за това твърдение на закрито заседание на съответната парламентарна комисия в недалечен срок.

Петков съобщи, че от 1990 г. досега са извършени пет убийства на кметове, като две са разкрити и са произнесени по тях осъдителни присъди. Извършени са седем опита за убийство срещу кметове, като са разкрити шест и са произнесени четири присъди.

На три пъти е извършвано увреждане на лично имущество чрез взривове и единият случай е разкрит, а два са неразкрити.

Петков каза, че за последната година и половина всички служители на МВР са полагали огромни усилия и са постигнали сериозни резултати, включително по тежката престъпност и убийствата.

Бившият шеф на НСС бе особено канегоричен и по другото си депутатско питане -  по въпроса за двата случая на „неестествена смърт" на служители на националното разузнаване.
Атанас Атанасов настоя в парламента за обяснение от вътрешния министър за предприетите от полицейските органи действия.

Според Атанасов в тези два случая МВР не е изпълнило ангажиментите си.
Работата на Военна прокуратура, според Атанасов, е неуместна, тъй като и в двата случая са образувани дела срещу неизвестен извършител, т. е. Военна прокуратура е некомпетентна.

Атанасов обвини вътрешния министър Румен Петков, че абдикира от задълженията си и изрази съмнения относно дейността на Военна прокуратура.

Военна прокуратура се прочу с опитите си да прикрива престъпления и да изпълнява поръчки, заяви още Атанасов.

Според него вътрешният министър се скрива зад подозрителната активност на Военна прокуратура, което подхранва съмненията около истината за тези два случая, Атанасов изрази надежда създадената парламентарна работна група да изясни отговорността на компетентните органи по тези два случая.

Вътрешният министър се противопостави и категорично заяви, че никога не е абдикирал и в последната година и половина по никакъв повод не е оказван натиск върху прокуратурата.