Заради усложнената COVID обстановка, непрекъснато увеличаващия се брой заразени и динамичната ситуация в някои региони у нас, здравните власти обсъждат строго затягане на мерките там, това съобщи пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи Нова телевизя.

Критичните региони, които са в центъра на вниманието сега, са: Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив. Там заболеваемостта е най-висока. "Ако говорим конкретно за София, Столичната районна здравна инспекция предлага ограничаване на 50 процента на капацитета (и като работна площ, и като лица, заети в обектите) на заведения за хранене и развлечение. Второто е ограничаване на работното време до 22:00 ч. и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат на всички тези места", обясни Кунчев. За останалите региони тези мерки се доуточняват все още.

Премиерът обяви 10 COVID мерки за бизнеса
Обновена

Премиерът обяви 10 COVID мерки за бизнеса

България се разделя на 6 клъстера от области

Относно системата на образованието, според здравните власти в изброените горе области трябва да се въведе и ротационен принцип на обучение на учениците след 4 клас. "Ще предложим от понеделник учениците от 1 до 4 клас, както от 7, 10 и 12 клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите 5, 6, 8, 9 и 11 клас - да преминат в електронна среда към момента до настъпване на междусрочната ваканция. Ако ситуацията се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна", каза още здравният инспектор. Предстои решението за всички тези мерки на национално ниво и в детайли за съдържанието да бъде взето окончателно в петък (21 януари).