Заплатите в България са с 22% по-ниски от тези в Румъния и цели 35 на сто по-ниски от тези в съседна Сърбия, съобщиха от КНСБ. Президентът на синдиката Пламен Димитров се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят бюджета на столицата за следващата година.

КНСБ плаши всяко правителство с протест, ако не смени бюджета

КНСБ плаши всяко правителство с протест, ако не смени бюджета

Още пролетта ще се търсят нови 100 милиона

Самата Фандъкова пък заяви, че нивата на заплащане в София вече се изравняват с тези в почти всички големи градове на Балканите.

Според нея столицата вече не е в положение да привлича инвеститори само с това, че работниците в нея предлагат труда си евтино, а напротив - заплатите се изравняват с тези в съседните държави.

Според данни на синдиката обаче нивата на заплатите в България като цял са по-ниски от тези в другите балкански държави.

КНСБ открива кампания "Искам още 100 лева към заплатата ми"

КНСБ открива кампания "Искам още 100 лева към заплатата ми"

Единствени сме в ЕС с минимална работна заплата, но без необлагаем минимум

Според Димитров е крайно време темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 г. заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави.

Това трябва да се направи, "за да се измъкне страната от демографската криза и да спре изтичането на хиляди българи от страната". Увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години, каза Димитров.

Той посочи и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът "Училищно и детско здравеопазване" и науката - в лицето на БАН и Селскостопанска академия.

Според шефа на синдиката, ако разходите не бъдат преструктурирани, в тези сфери ще възникне напрежение и дори протести.

По време на срещата стана ясно, че проектът за бюджет на София за догодина е в размер на 1,2 млрд. лв.

Основния му приоритет е да се развива столицата като "зелен" град и място за иновации.

За синдикатите Бюджет 2017 е по-добър от миналогодишния
Обновена

За синдикатите Бюджет 2017 е по-добър от миналогодишния

Доволни са, че не е оттеглен

През 2017 г. се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване и поддържане на междублокови пространства и ще бъде увеличен графикът за миене на улици.

Въпреки тази програма, местните налози няма да бъдат увеличавани, заяви Йорданка Фандъкова.