Бюджетът за 2017 г. е по-добър от бюджета за 2016-а. Около това становище се обединиха КНСБ, КТ "Подкрепа" и ГЕРБ след среща в парламента за макрорамката за следващата година. Цветан Цветанов отчете резултатите от срещата.

Синдикатите са доволни, че герберите не са оттеглили бюджета. Според тях отмяна на плоския данък е популизъм. Всички техни предложения щели да бъдат отчетени преди второ четене.

Бюджет 2017 мина на първо четене в НС след призив на Горанов
Обновена

Бюджет 2017 мина на първо четене в НС след призив на Горанов

102 "за", 58 "против", 11 "въздържал се"

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е доволна от разговора. Добре е да приемем бюджета. Търсим в диалог разбиране, поясни тя.

Синдикалистът Пламен Димитров на свой ред коментира, че действително има допълнителни плащания в редица сфери. На 50% са приети исканията им. Според КНСБ има резерви за повече средства за БАН и Селскостопанска академия. Повече пари искат за детско здравеопазване. Под 100 милиона лева струват допълнителните искания на синдикатите.

Не е време за отмяна на плоския данък, категоричен е Пламен Димитров. В този бюджет нямало как да се увеличи минималната пенсия на 300 лева.

На срещата е говорено и за избирателната система. Промените трябвало да станат в диалог, за да се направи информиран избор.

БСП няма да спъва бюджета

БСП няма да спъва бюджета

Няма да внасят предложения преди второто четене

След брифинга със синдикатите Менда Стоянова направи уточнението, че не се налага актуализация на бюджета за тази година. Всичко, което ще бъде допълнително събрано и не е включено в разходната част на Бюджет 2016 г., ще отиде за намаляване на дефицитите, подчерта тя. Затова и се очаквал нулев дефицит.

Стана ясно, че за помощите за майките се правели редица други неща, които да ги подпомогнат.

По-късно синдикатите се срещнаха за разговор с групата на патриотите. И те осъзнавали, че идеята за минимална пенсия от 300 лева нямало как да се случи на този етап.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък посочи, че се дали милиарди за стрес тестове за банките. Хайде да не стресираме пенсионерите, настоя той. Стана ясно още след срещата, че идеята за 300 лева минимална пенсия била с цел да се повдигне темата.