Тезата за Крим ще трябва да се обмисли много внимателно от избрания президент Румен Радев.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в последните дни от мандата си в интервю равносметка за мандата си в предаването "Неделя 150" на БНР.

Санкциите срещу Русия скоро ще паднат, уверен Румен Радев

Санкциите срещу Русия скоро ще паднат, уверен Румен Радев

Новоизбраният президент Румен Радев в интервю за France24

Плевнелиев направи коментара във връзка с изказаната от избрания за президент Радев позиция за падане на европейските санкции срещу Русия.

"Президентът Радев е все още избран, но не е встъпил в длъжност. Сега той все още може да бъде по-креативен и по-широко скроен, хубаво е, че говори както вътрешно, така и в международен аспект. Но също така трябва да е ясно, че след 22-ри всяка негова дума, всяка запетайка, всяка негова позиция автоматически става държавната позиция на България", заяви държавният ни глава.

Да бъдем бдителни, призова Плевнелиев при награждаването на офицери
Обновена

Да бъдем бдителни, призова Плевнелиев при награждаването на офицери

Президентът призова Програмата 2020 да бъде изпълнена скоро

Плевнелиев изтъкна, че се е запознал много внимателно със съдържанието на въпросното интервю и обеща по най-добронамерения начин, когато се види с него в рамките на срещата им по приемо-предаване да го запознае с позицията си по въпроса.

"Когато продължаваме да твърдим, че Крим де юре е украински, а де факто е руски, защото Русия е забила флага си там, и трябва да се питат хората какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен", обоснова се Плевнелиев.

"Над нас е върховенството на правото, ако искаме да има мир в Европа - правила трябва да има и те трябва да важат за всички. Има съд в Хага, към който ние имаме отношение и чието решение са валидни за нас. Съдът в Хага се произнесе по това, което се случи в Крим и той каза така: това е акт на въоръжена агресия на Русия към Украйна и незаконна окупация", подчерта Плевнелиев.

Плевнелиев убеден, че да си обединител, не означава да мълчиш

Плевнелиев убеден, че да си обединител, не означава да мълчиш

С вицето Попова не са се виждали от година в президентството

По думите му, ако един български държавен глава вярва във върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

Не съм ястреб, но политиката на Путин е вредна за България, отсече Плевнелиев
Обновена

Не съм ястреб, но политиката на Путин е вредна за България, отсече Плевнелиев

Дано не се налага да ходим на барикадата заради демократичните ценности

На въпрос, че Радев се е аргументирал с прагматичността и загубите, които търпи България, Плевнелиев посочи, че като прагматичен човек, като човек, който винаги е давал и търсел решения, иска да предупреди българския народ и президента Радев, че е добре да си прагматичен, добре е да си реалист, но това не бива да ни води към реалполитиката на XIX век.

"Дори и да си прагматичен и да си реалист над теб са принципите на закона и на правото", коментира Плевнелиев.

Той изтъкна, че ние трябва да си даваме сметка, че ние търсим решение.

"Всяко едно решение, за да не бъде реалполитика, когато само интересите вървят напред, когато едни Велики сили се събират в Берлин, в Ялта и решават съдбата на малките, на слабите, не могат да им се противопоставят, от което тези в периферията жестоко страдат. Българският народ е минал през не знам колко национални драми, за да не се допусне това повече, а аз твърдя, че руският президент иска именно това - той искрено вярва, че колапсът на Съветския съюз е нещо лошо, той търси преразпределяне, възстановяване на сфери на влияние, аз вярвам в XXI век, в който всеки е важен. Правилата важат за всички и никой не може да си позволи окупирането на чужда територия, аз вярвам във върховенството на правото", каза още Плевнелиев.

Плевнелив добави, че именно заради вярата във върховенството на правилата, които важат за всички няма как да се съгласи със ситуация, при която ние казваме - тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и понеже губим едни милиарди, дайте да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир.

"Когато става въпрос за мир, милиардите нямат никакво значение - значение имат ценностите", посочи още той.