Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия малко преди да приключи мандата му. Плевнелиев припомни, че Берлинският конгрес и произтеклото от него разпределяне на сфери на влияние е нещо, което е нанесло на България голяма щета, накърнило е нашите интереси.

Не искам това да се случи отново, от това България много ще страда, подчерта Плевнелиев.

По повод разпространената вчера петиция до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, подписана от действащи и бивши президенти в Европа, включително и от Росен Плевнелиев, той заяви, че те приветстват избора на Тръмп, но изказват своята принципна позиция „за“ спазване на върховенството на закона.

Плевнелиев не е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, но базирани на принципи на 21 век – върховенството на правото.

Плевнелиев и още 16 евролидери зоват Тръмп да не се договаря с Путин

Плевнелиев и още 16 евролидери зоват Тръмп да не се договаря с Путин

Призовават го за укрепване на връзките между САЩ и Европа

В Европа вярваме на върховенството на правото, а други държави вярват във върховенството на силата. Сред тях е Русия, подчерта Плевнелиев.

Обичам Русия и аз чета Толстой и Достоевски, слушам Чаяковски, но не уважавам и не одобрявам политиката на руския президент, която ни връща в 19 век, посочи още президентът. „Моля ви, не така, оставете тази политика в 19-ти век“, допълни той и подчерта, че остава горд, че е първият български президент и политик, който се е противопоставил на политиката на руския президент, която е вредна.

Ние видяхме какво се случва в Украйна – появиха се едни зелени човечета, като под дулата се проведе референдум и се отцепи част от Украйна. Това може да се случи и на други места, предупреди Плевнелиев.

В тази връзка Плевнелиев предрече един труден мандат на новоизбрания президент Румен Радев. Плевнелиев напомни, че Европейският съд в Хага е определил като окупация присъствието на Русия в Украйна – Крим.

Новият български президент трябва да излезе и да посочи дали одобрява или не. Всички сме за диалог с Русия, но осъждаме окупацията и намесата и сме за върховенството на правото, а не за върховенството на силата, посочи още Плевнелиев.

Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Радев, но той ще трябва да изчисти всички съмнения. Ако е убеден в пронатовската ориентация на България, това ще се разбере по действията му. Ще му бъде трудно разбира се.

Росен Плевнелиев призна, че с отиващия си президент на САЩ са близки приятели. През мандата са се виждали 30 пъти. "Символично си тръгваме с него", отбеляза той. След смъртта на детето си, Росен Плевнелиев разговарял с Обама, с Ангела Меркел, Доналд Туск, Бойко Борисов. Посочил, че има проблем и отбелязал, че те знаят, че е човек, готов да отиде на барикадата.

Може в бъдещето да се окаже, че трябва да се отиде на барикадата, за да защитим европейските ценности, посочи Плевнелиев и изрази надежда това да не се случи. На няколко пъти отбеляза, че са важни принципите и се надява заради защитата на демократичните принципи да не се налага да ходят на барикадата.

Росен Плевнелиев е категоричен, че не трябва да се седи в ъгъла и да се мълчи, а да се изразява позиция.