След като се вдига моята кандидатура, без да е проведен разговор с мен - това е сценарий, в който аз не участвам. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия във връзка с призива на лидера на ДСБ Радан Кънев през май месец миналата година десните да се обединят около кандидатурата на Плевнелиев за нов президентски мандат.

Припомняме, че почти веднага Росен Плевнелиев се разграничи от изявлението на Радан Кънев и подчерта, че то не е съгласувано с него.

Плевнелиев предположи, че е възможно Радан Кънев толкова да се е притеснил от факта, че той обсъжда варианта да не се кандидатира, така че да е преценил да играе "ва банк". Росен Плевнелиев подчерта, че става въпрос не за целия Реформаторски блок, а за Радан Кънев, който е бил инициатор.

Росен Плевнелиев подчерта, че преди да оповести официално решението си, че няма веднага да се кандидатира за нов мандат още през май, той е провел разговори и с Радан Кънев, и с Бойко Борисов. Той бил обмислял решението си в продължение на месеци и то нямало как да се промени, тъй като било категорично.

Той коментира и влошените отношения между него и вицепрезидента Маргарита Попова. Призна, че имат проблеми и сподели, че през последната година дори не са се виждали. Росен Плевнелиев подчерта, че въпреки тези отношения и различията между двамата, те не са допуснали да бъде нанесена каквато и да е щета на президентската институция. И двамата с нея, колкото и да сме различни, мислим и действаме институционално, обясни той.

Запитан кога се е случил разривът в отношенията, той коментира, че имало спретнати протести срещу него, в които около 100 души с партийно оцветени личности стояли пред президентството и протестирали. Те искали оставката на Плевнелиев, а Попова ги приела в кабинета и получила цветя от тях. Сред тези протестиращи били Бисер Петното и Николай Бареков, който две години по-късно се извинил на президента и поискал прошка от него.

Маргарита Попова имала много съвместни инициативи и с депутатката от "Атака" Магдалена Ташева, която настоявала за импийчмънт на Плевнелиев. Всичко това породило много въпросителни у президента.

Не съм ястреб, но политиката на Путин е вредна за България, отсече Плевнелиев
Обновена

Не съм ястреб, но политиката на Путин е вредна за България, отсече Плевнелиев

Дано не се налага да ходим на барикадата заради демократичните ценности

На въпрос дали ако Румен Радев беше предложил Попова за вицепремиер и служебен министър, той щеше да се съгласи, Плевнелиев отговори, че за него щяло да е много трудно да направи това. При такава ситуация щял категорично да говори с Радев по въпроса и да изложи всички аргументи. В рамките на мандата се виждало кой кой е и какво е направил за правосъдната система, за развитието на българските райони, за модернизацията и борбата с корупцията.

Росен Плевнелиев смята, че добре да се даде шанс на нови хора. Той вярва, че е добре в българската политика да се появят нови, смели хора, а не част от статуквото.

По думите на Плевнелиев българският народ е изпратил много ясно сигнала на последните президентски избори - че ако има нещо, което не работи добре в тази държава, това е темата със справедливостта.

Затова понеже Маргарита Попове вече е била там, както и самият Плевнелиев е бил министър, президент, е добре да дойдат нови хора. Добре е те да са по-амбициозни, но и да надградят постигнатото, а не да се връщат назад.

Росен Плевнелиев е убеден, че да бъдеш обединител на нацията не означава да се харесваш на всички и да си мълчиш. Аз съм първият български президент, който не само критикува правителството, но и сне изцяло доверието заради Боянските ливади на президента Желев.

Аз съм единственият държавен глава, който е назначил млади, независими хора, които постигнаха толкова много. Гордея се с това, посочи Плевнелиев и допълни, че си е създал много врагове, но не трябва да си затваря очите за безобразията.

Относно отношенията с премиера Бойко Борисов, Росен Плевнелиев отбеляза, че няма разминаване заради правосъдната система. Просто Плевнелиев е по-краен и иска по-амбициозни и по-големи стъпки. Борисов пък е по-прагматичен и вижда какво може и какво не може да се направи.

Плевнелиев сподели, че се гордее с добрите си отношения с Борисов. Тръгвал си с много приятели в партията, която го е издигнала, както и с премиера. Призна, че са имали различия, но това ги е обогатило. Политическото противопоставяне ни прави слаби. Такова обаче не видяхме между мен и премиера, доволен е Плевнелиев.

Той отбеляза, че Румен Радев е спечелил убедително изборите и той искрено му пожелава успех. Пожелава му също да не допуска стратегически големи грешки, каквито и самият Плевнелиев не е допуснал.

Той смята, че ГЕРБ не са имали друга опция за кандидат за държавен глава, освен Цецка Цачева. А доколко тя е била избираема, от партията са преценили. Борисов знаел, че Плевнелиев не може да е кандидат. По мнението на Плевнелиев обаче Цецка Цачева е прекрасен човек, страхотен председател на Народното събрание. Тя постигна чудеса в двете най-трудни Народни събрания и щеше да е прекрасен президент, даде оценката си Плевнелиев.

Плевнелиев за пореден път подчерта, че е можел да направи служебен кабинет, но не е искал. Той е категоричен, че по никакъв начин не е нарушил Конституцията. Тя не дава срок за назначаването на служебен кабинет. Плевнелиев определи като много умно и мъдро действие на създателите на Конституцията.

Държавният глава подчерта, че не е било добре да назначи служебен кабинет за 20 дни, който да предаде на следващ служебен кабинет, който пък да предаде на служебен. Това щяло да доведе до страхотно скъсване на институционалната нишка, което той нямало да предизвика. Логично било правителството, което е управлявало 2 години, да предаде на служебно, а то след това на редовно.

Според Плевнелиев най-доброто било заедно с Румен Радев да създадат служебен кабинет.

Запитан дали Огнян Герджиков би бил добър служебен премиер, Росен Плевнелиев коментира, че не може да каже една лоша дума за него. Не съм работил с него, но се познаваме. Той е един достоен председател на Народното събрание, посветен политик, успял българин. Мога само добри думи да кажа за него, посочи Плевнелиев.

Относно това с какво ще се занимава в бъдеще, президентът подчерта, че няма да гледа назад към политическите партии и парламента. Увери, че няма да създава партия, а ще гледа напред и нагоре. Призна, че не одобрява действията на Георги Първанов за създаване на партия след излизане от президентството. 

Да бъдеш президент, не било единственият начин да бъдеш полезен на народа си. Аз ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, който ще следи за европейското развитие на България. Ще бъда активен международник. Вероятно ще създам фондация, за да мога да подкрепям България в региона. Имам много идеи в главата си, сподели Росен Плевнелиев.

След 20 години би искал да прочете за себе си: Президентът, който въпреки извънредната нестабилност и рекордния брой кризи по страната и по света, държа здраво посоката за европейското развитие на България и я отстояваше здраво.