Тази година се навършиха 1070 г. от успението на рилския светец Българската православна църква ще отбележи със свети литургии в цялата страна паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец в сряда, съобщават от Светия синод.

А на самия 19-ти октомври се отслужва празнична света Литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", както и многобройните храмове посветени на Рилския светец.

Преподобни Иван Рилски се родил през 876 г. в с. Скринао до Дупница. Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Йоан постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под връх Руен.

Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Преподобни Йоан Рилски останал до края на живота си в Рила. Там той основал манастир, който е на над хиляда години. Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, св. Йоан възпитал у народа вяра, надежда и любов. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 км, за да се види с рилския светец. Свети Йоан обаче отказал да се видят лично, но провел разговор с монарха. Преди успението си св. Йоан се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, което е останало от св. Йоан Рилски е неговият Завет, който повече от 1000 г. служи като пътеводител на миряните.