Под 2% от младите водачи демонстрират перфектни познания на Закона за движение по пътищата, а над 65% от младите шофьори се затрудняват да определят за по-малко от 30 секунди кой автомобил е с предимство на регулирано кръстовище.

За да адресират негативната тенденция, в следващите 3 години Съюзът на българските автомобилисти СБА и Държавният застрахователен институт ДЗИ ще увеличат кампаниите, насочени към младите водачи и онези с малък стаж зад волана. Целта е за 3 години да бъдат достигнати над 100 000 млади водачи чрез различни кампании и инициативи за пътна безопасност, работейки активно по подобряването на тяхната култура на движение и шофьорски умения.

Точно след месец - на 20 септември, предстои финала на първата съвместна инициатива - кампанията "Най-добър млад шофьор на България", която е изцяло насочена към младите шофьори на територията на Република България на възраст между 18 - 26 години.

Жена загина при катастрофа край Божурище

Жена загина при катастрофа край Божурище

Ударили са се два автомобила

Друга основна цел е активната работа с деца в сферата на пътната безопасност чрез популяризиране на приложното колоездене, което обучава децата за правилата за движение по пътищата, както и работа по подобряването на пътната безопасност в училищни райони в сътрудничество с българските институции и международни организации. Приоритет за организациите е и образоването на родителите за използването на детско столче или седалка в автомобила.

През следващите 3 години СБА и ДЗИ ще провеждат информационни и социални кампании, свързани с някои от най-честите причини за ПТП като разсеяността, несъобразената скорост, употребата на алкохол и наркотични вещества и други. С цел подобряване на практическата подготовка на рискови водачи от всички възрастови групи ще бъдат организирани и допълнителни практически обучения за подобряване на шофьорските реакции в екстремни ситуации.