България ще получи идната седмица шест милиона евро финансова помощ от Европейската комисия заради непрекъснато нарастващите разходи за охрана на границите.

Това съобщи във Велико Търново министър-председателят Бойко Борисов, където заедно с екоминистира Ивелина Василева откри Регионалната система за управление на отпадъците в регион Велико Търново.

Борисов призна, че няма кандидат за президент

Борисов призна, че няма кандидат за президент

Той бил единственият лидер, който имал основание да се колебае обаче

Премиерът посочи, че е провел важни разговори не само с канцлера Меркел, в които е казал, че бюджетът изнемогва и „ние едвам удържаме вече четири граници, плюс Черно море - пет. Искали сме всичко - хора, техника, кораби, вертолети, термокамери. И армейската техника се износи, не само на полицията и жандармерията.”

Така е потвърдено, че следващата седмица България ще получи 6 милиона евро.

Борисов обясни, че охраната по границата струва скъпо на бюджета, тъй като освен командировъчните, които се плащат на полиция и военни, техническите разходи са много – ежедневно се късат гуми от по 1000 лв, повреждат се акумулатори, машините прегряват.
Всеки ден става по-тежко”, заяви Борисов и допълни, че процесите, които текат в света, не го правят изобщо оптимист.

"Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб“, заяви министър-председателят.

Той посочи, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява.

Според министър-председателя към момента отношенията със съседните държави са добри.
Впонеделник му предстоят разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще бъде в София с целия си кабинет за съвместно заседание на двете правителства.

Министър-председателят и се похвали, че за този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“,  допълни Борисов.