Премиерът Бойко Борисов призна, че няма номинация за предстоящите президентски избори.

Пред журналисти във великотърновско премиерът обясни, че е имал прекрасна номинация за президент и вицепрезидент, но с оглед на настъпилата ситуация в Европа и в страната се е разколебал по отношение на техните качества.

"Имах двама кандидати – прекрасни, до преди две седмици, когато видях какво чудо става по света. Тези ми хора, с тези им качества в критична ситуация не могат да се справят. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но при стресова ситуация, такъв момент, в който трябва да отидат и да тропат по масата, за да ни защитят интереса дали с комшиите, дали в Европа, те този характер го нямат”, посочи Борисов и допълни, че в момента мисли дали можа да намери в партията такъв човек.

Според Борисов президентските избори са лидерски избори. „Що за партия са, ако признаеш, че лидерът те не става за президент...”, реторично попита Борисов и иронично изброи заявките за търсене на номинация: „дали е гражданин, дали е селянин, дали е интелектуалец, дали военен”.

Според него това означава, че в партията няма кандидат или лидерът е толкова лош, че да търси да покаже на обществото нещо друго, различно, за да е избираемо.

Получаваме 6 млн. евро от ЕК за охрана на границите

Получаваме 6 млн. евро от ЕК за охрана на границите

След разговор на Борисов с Ангела Меркел

На въпрос обаче дали това означава, че той ще е кандидатът на ГЕРБ, Борисов заяви, че в българската политика той е единственият, който има основание да се колебае дали да се яви: „Защото премиерският пост е с повече власт и повече отговорност.”

Премиерът припомни, че не се е явил на изборите за президент, когато заемаше поста кмет на София, тъй като са го обвинявали, че ще остави проблемите на столицата.

Бойко Борисов така и не отговори еднозначно дали ще се кандидатира за президент, отклонявайки въпроса с „вероятно ще кажа септември месец”.

До тогава Борисов ще се ориентира за човек, в който да е сигурен, че може да се справи и като върховен главнокомандващ.

„Дотогава искам да се ориентирам и да намерим най-подходящия човек. С всички качества, който ще се справи с всичко. Изключително важно е това, предвид новите критични условия, пред които е изправен светът, защото президентът е и върховен главнокомандващ“, подчерта Борисов. 

„Виждам че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата. Въпросът не  е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата“, заяви министър -председателят.