Най-после днес можем да кажем, че е необратима посоката на диверсификация. Това каза в ефира на bTV вицепрезидентът на Българския атлантически клуб и бивш посланик на страната ни в САЩ Елена Поптодорова във връзка с посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон.

Тя заяви, че започва едно тотално преобръщане, което няма да е нито бързо, нито лесно.

Според Поптодорова в рамките на посещението на Петков и водената от него делегация в САЩ се провеждат и разговори по същество в тази насока.

"Енергийният сектор и сигурността са двата най-пленени сектора от съветско-руската система на опериране", отбеляза тя.

Елена Поптодорова посочи, че енергийният сектор е най-непрозрачен, най-старателно пазен и съответно - с най-висок корупционен индекс. По думите й той е култивиран в технологичното и идеологическото разбиране на съветската система, от която все още има отглас.

Подкрепа за позицията за Украйна и борбата с корупцията получи Петков в САЩ

Подкрепа за позицията за Украйна и борбата с корупцията получи Петков в САЩ

Акцент в първите разговори на премиера днес бяха също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост

Поптодорова изтъкна, че фнес вече има шанс да бъде разсечен този "гордиев възел". "След като вече се случи гръмовна катастрофа с нахлуването на Русия в Украйна, ние вече сме на прага на този "гордиев възел", каза още тя. Поптодорова допълни, че това е обяснението защо очакванията от срещите на Петков във Вашингтон са по-реалистични и по-големи.

"Корупцията е всеобхватна, тя прониква навсякъде. Няма значение дали говорим за общински поръчки на местно ниво, или говорим за вече много големите и свързани с много средства в енергийната сфера, заяви Елена Поптодорова.

Искаме разрешение от ЕС за освобождаване на тока и газа от акцизи

Искаме разрешение от ЕС за освобождаване на тока и газа от акцизи

Правна възможност за това е предвидена в директива от 2003 г.

Във връзка с петролното ембарго срещу Русия тя заяви: "Не е въпросът дали, а кога и как и точно това се решава в момента в Брюксел."

По думите на Поптодорова тази мярка неслучайно е оставена последна в санкциите срещу РФ, заради сериозното й отражение върху икономиките на европейските държави.

Сандов категоричен: Ще се справим и без руски нефт

Сандов категоричен: Ще се справим и без руски нефт

Сигурността на доставките е гарантирана, въпросът е в цените