Министър-председателят Кирил Петков ще направи работно посещение в САЩ на 9 и 10 май, съобщи Правителствената информационна служба. Той ще отиде там по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген, за да участва в Лидерска среща на най-високо ниво.

Премиерът ще бъде придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с доставките на природен газ и инфлацията чрез взаимодействие с международните партньори.

В рамките на визитата си във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков също ще проведе разговори с високопоставени представители на правителството на САЩ и с президента на Световната банка Дейвид Малпас.

От съобщението обаче не става ясно точно с кои американски служители ще се срещне българската делегация.

Във фокуса на разговорите ще бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром". Премиерът Петков ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна, вкл. запазване и утвърждаване на българския суверенитет в енергетиката, отбраната и инвестициите.

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Русия едностранно прекрати изпълнението на договора, защото не се съгласихме на промяната му

Припомняме, че Кирил Петков се срещна с президента на САЩ Джо Байдън на 25 март в рамките на среща на евролидерите с американския президент, с когото са обсъдили корупцията: "Корупцията може да бъде инструмент за влияние на Путин в страните на Балканите." "Като пример посочих "Турски поток", който струваше милиарди на всички нас. Затова е важно сега Балканите да останат стабилни", посочи премиерът, цитиран от Правителствената информационна служба.

Кирил Петков уверен, че шантажът на Кремъл няма да успее

Кирил Петков уверен, че шантажът на Кремъл няма да успее

С 20% дял "Булгартрансгаз" се очаква да бъде завършен до края на 2023 година.