Българският премиер Кирил Петков се срещна с президента на САЩ Джо Байдън, с когото са обсъдили корупцията: "Корупцията може да бъде инструмент за влияние на Путин в страните на Балканите." "Като пример посочих "Турски поток", който струваше милиарди на всички нас. Затова е важно сега Балканите да останат стабилни", посочи премиерът, цитиран от Правителствената информационна служба.

Преди началото на втория ден на заседанието на Европейския съвет министър-председателят подчерта "България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това беше ясно казано снощи от президента Зеленски, който ни благодари." Той разказа, че украинският президент Володимир Зеленски се е включил във вчерашното заседание на европейските лидери чрез видеоконферентна връзка и е благодарил на България за оказаната помощ. "Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна държави", допълни премиера Петков.

Сред обсъдените теми през първия ден на срещата на евролидерите е било и запазването на сигурността и стабилността на Западните Балкани. Петков подчерта, че българското правителство работи активно по тази тема. "България има своята роля, защото европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази стабилност", заяви премиерът Кирил Петков.

През втория ден европейските лидери ще обсъдят цените на газа и петрола. "Тези цени влияят директно върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е важно да успеем да намалим цените от трети доставчици, така че българските потребители да не са обект на галопиращата инфлация", подчерта премиерът Петков.

Министър-председателят изтъкна като приоритет в работата на правителството изграждането на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ. "Чрез този проект ще можем да получаваме и втечнен газ. Това е приоритет на цяла Европа", посочи Кирил Петков.

Свързаха интерконектора с Гърция с Трансадриатическия газопровод

Свързаха интерконектора с Гърция с Трансадриатическия газопровод

По този начин се позволява преноса на газ от Азербайджан през Гърция до Италия и региона на Югоизточна Европа

Лидерите на Европейския съюз изложиха на показ различията си по въпроса дали да спрат да купуват нефт и газ от Русия, след като демонстрираха трансатлантическо единство в поредица от срещи на върха с Джо Байдън и след пламенния призив на украинския президент Володимир Зеленски за повече военна помощ за защита на страната му, обобщава в. "Гардиън".

На третата среща на върха в един забързан дипломатически ден, който започна с извънредна среща на лидерите на НАТО, последвана от срещата на Г-7, лидерите на ЕС се срещнаха с президента на САЩ, за да обсъдят войната на Русия срещу Украйна.

Преизбраха Шарл Мишел

Преизбраха Шарл Мишел

Решението е на европейските лидери