Лидерите на Европейския съюз изложиха на показ различията си по въпроса дали да спрат да купуват нефт и газ от Русия, след като демонстрираха трансатлантическо единство в поредица от срещи на върха с Джо Байдън и след пламенния призив на украинския президент Володимир Зеленски за повече военна помощ за защита на страната му, обобщава в. "Гардиън".

На третата среща на върха в един забързан дипломатически ден, който започна с извънредна среща на лидерите на НАТО, последвана от срещата на Г-7, лидерите на ЕС се срещнаха с президента на САЩ, за да обсъдят войната на Русия срещу Украйна.

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Има намек и за среща със Зеленски, "надявам се, че ще мога да видя З ... предполагам, че не трябва да казвам къде отивам"

"Единственото най-важно нещо, което трябваше да направим на Запад, е да бъдем единни", заяви Джо Байдън, пристигайки на срещата на върха на ЕС, която е първата, на която президент на САЩ присъства на заседание на Европейския съвет.

Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин се е опитвал да разбие НАТО "от самото начало" и единството ще бъде от решаващо значение за спирането му. "Това е най-важното нещо, за да спрем този човек, който според нас вече е извършил военни престъпления", каза президентът на САЩ.

Лидерите на ЕС трябваше да изслушат видеообръщение от Володимир Зеленски, четири седмици след избухването на войната, когато той им каза в конферентен разговор, че може да не го видят повече жив.

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

Зеленски вече не иска зона без полети и членство в НАТО

САЩ искат да дадат на Киев противокорабни ракети

Заседанието на Европейския съвет беше натоварено със символика, но официалните лица потушиха разговорите за по-нататъшни санкции. Полша и Прибалтийските държави бяха водещи в искането за по-строги мерки срещу Русия, включително забрана за влизане на руски кораби и пътни превозни средства в ЕС.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че ЕС трябва да "смаже" Русия със санкции заради войната, която според него се е превърнала в "клане". Позовавайки се на Съветския съюз, той заяви, че Русия се опитва "да възстанови "империята на злото"".

Министър-председателят на Латвия, Артурс Кришянис Кариниш, заяви, че енергийните санкции са "сериозна възможност", която ЕС трябва да разгледа, като започне с петрола и въглищата.

Великобритания удря със санкции още 65 руски банки и олигарси

Великобритания удря със санкции още 65 руски банки и олигарси

Лондон засилва натиска върху руската икономика

"Незабавните енергийни санкции са начин да спрем притока на пари в хазната на Путин", каза той. "Всеки ден, в който отлагаме санкционирането на руската икономика, Русия запазва възможността да захранва военната си машина."