През следващата седмица кабинетът ще поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, съобщиха от правителствената информационна служба. От МС обясняват, че съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки на ЕС могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници, енергийните продукти и ел. енергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита. Директивата давала възможност и за освобождаване от акцизи на природния газ за страните, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%.

Компенсации за тока и за май месец, газът можело и да не скочи

Компенсации за тока и за май месец, газът можело и да не скочи

Потвърдиха, че ще искаме изключение от ембаргото върху петрола

От пресцентъра на Министерския съвет коментират и вчерашната среща с превозвачи с участието на премиера Кирил Петков, министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, която представителите на транспортния бранш науснаха обидени. Превозвачите били поканени, за да им бъдат представени предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения. "За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати", посочват от пресслужбата на МС.

Превозвачите искат три министерски оставки

Превозвачите искат три министерски оставки

Най-вече заради неуважение, Василев и Събев били позор

Публикации за запис от въпросната среща се появиха днес в много български медии, включително в сайтовете на две от националните ни телевизии. В тази връзка от правителството заявяват: "Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша."