След проучване сред синдикалните членове има настроение за протестни действия, заради непредвидени в бюджета за 22 г. средства за увеличение на служителите в МВР, с изключение на тези, които са свързани с минималната работна заплата и въобще заради липса на политика на доходите. Това заяви Венцислав Станков, президент на Синдикат "Огнеборец" пред Нова телевизия.

Около 1500 лв. получава един пожарникар на 40 г. - направи бърза сметка той. Тази година се очертава да продължим по същия начин, освен предвидените средства за издръжка има малък процент за увеличаване на капиталовите разходи, няма финансиране за ремонт на сградите, битовите условия, в които се работи. Това са двете неща, които ни дават основание за протест - с бюджета не се решават нашите проблеми, поясни Венцислав Станков.

Пожарникари и полицаи излизат на протест

Пожарникари и полицаи излизат на протест

Той ще се състои на 19 февруари

Настояваме за среща с представители на правителството, но на този етап няма чуваемост, затова сме принудени да предприемем мерки, обяви Станков. От вчера е обявено, че организираме протест, пожарникарите и полицаите в страната са близо 8500 човека. Протестът ще е на пл. "Независимост" пред МС, днес е входирано уведомителното писмо, шествието ще е от Министерство на финансите до Народното събрание. Няма как да служителите да спрат да обработват произшествията, каза обаче той.

Има остър дефицит на социален диалог с ръководството на МВР, има голямо напрежение, породено от недостатъчното информация, притеснени сме заради статута на структурата 112, поясни още синдикалистът. Той уточни, че в петък имало съвет за социално партньорство, зам.-министърът на МВР ги запознал с дейността на работната група и доклада, който евентуално ще се предложи на МС. В него става ясно, че статутът на 112 ще бъде запазен, ще бъде изведена като Държавна агенция, посочи Станков. На въпроса дали имат всички необходими средства за гасене на пожари във високите сгради - Венцислав Станков каза, че имат средства за гасене на пожари за високи сгради, но не и за 25-етажна сграда.

Реформа в образователната система за по-производителни кадри вижда Венко Сабрутев

Реформа в образователната система за по-производителни кадри вижда Венко Сабрутев

България не е бедна държава, тя е безобразно крадена, категоричен бе той

От своя страна зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси Венко Сабрутев каза, че синдикати и съответните министерства трябва да седнат на една маса и да преговарят. Много наследени проблеми има при полицаи и пожарникари, в бюджета са заложени 28 млн.лв. за работно облекло - от 400 лв. на 800 лв. ставата парите, 47 млн.лв. има за оборудване на превозните им средства. Въпросът със заплатите трябва да се изговори със съответното министерство, да седнат на масата за преговори и да решат кое е приоритетното, препоръча той.