Тестовете не са 100% перфектни, но по-скоро могат да дадат фалшиво отрицателен резултат, отколкото фалшиво положителен. Това каза зам.-директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на Bulgaria ON AIR във връзка с четирите деца заразени с COVID-19, които са дали отрицателна проба при повторен тест в независима лаборатория.

По думите й шансът за фалшиво отрицателен е лошо взет материал, ниска чувствителност. Но фалшиво положителен е много трудно да се получи, допълни тя.

Тя посочи кога е възможно да се получи положителен резултат за COVID-19 и при повторно тестване - отрицателен.

При заразяване вирусът е в клетките на горния респираторен тракт, където се изследва. Той, навлиза в клетките, размножава се и започва да се отделя със секретите. Това е моментът, в който тестът хваща вируса, обясни Христова.

В следващия момент обаче - това е човек, който е заразен с много ниска доза и с добър имунитет. Т.е. той бързо се справя с вируса. Безсимптомните случаи са половината от откритите, разясни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Ниският вирусен товар все пак не означава, че човекът е здрав, той все още носи вируса, подчерта проф. Христова. По думите ѝ ще продължим да генерираме над 100 заразени за денонощие, въпреки бързите реакции и засилените мерки.

Атанас Мангъров наблюдава "игри на тестове"

Атанас Мангъров наблюдава "игри на тестове"

През есента ще настане хаос

По-рано днес доц. Атанас Мангъров също заяви своята позиция във връзка с PCR тестовете. Той ги определи като "игри на тестове".

Той допълни, че резултатите от PCR тестовете не са абсолютни, а чувствителността им е около 70%. Не може ти да правиш клинични заключения въз основа само на тест, бе категоричен в позицията си.

News.bg припомня, че имаше разминаване в резултатите на тестовете за коронаврус. Към края на миналия месец заразената с COVID-19 детска учителка в Перник бе с отрицателна втора проба.

На същият ден под карантина бяха деца от детска градина в Стара Загора заради заразена с COVID-19 възпитателка. По-късно от РЗИ Стара Загора съобщиха, че всички проби на децата и на персонала на групата са отрицателни.