Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ призовава Министерския съвет и парламента за спешни законодателни промени в Административнопроцесуалния кодекс.

С новите текстове се цели прекратяване на порочната практика, която допуска зелени НПО, срещу символична съдебна такса от 10 лева, да блокират и провалят инвестиционни проекти на държавата, общините и бизнеса.

Недоволството на НГК идва по повод днешния протест на зелени организации в защита на съдебната реформа. Но за да има екологична нотка, организаторите са включили и незаконната сеч, отбелязват от коалицията.

Бракониерският дърводобив е проблем на страната ни не от днес, а от 10-15 години, като през всичкото това време зелените не са организирали нито един митинг по този повод, коментират от „Природата за хората и регионите“ в писмо до медиите.

В него те твърдят, че въпреки наситеното медийно присъствие, от изборите през последните десетина години съвсем ясно се видяло, че хората не им вярват и не споделят техните идеи.

С манипулациите и фалшификациите си зелените докарали нещата дотам, че „еколог“ и „природозащитник“ в България да бъде мръсна дума, изтъкват от НГК.

Определя се като цинично, че използвайки либералната съдебна система, срещу която довечера ще протестират, те налагат екологичен рекет и терор върху държавата, общините и бизнеса.

Според официалните данни и по техни признания в медиите, зелените водят над 1000 дела срещу инвестиционни проекти. Всичко това се случва, защото законодателят и съдебната система, са им дали тази огромна възможност. Срещу минимална такса от 10 лева всяка НПО може да заведе дело, с което да забави и провали бизнес начинанията, не поддаващи се на техния рекет.