Все повече се убеждаваме, че е имало сценарии на прехода защото виждаме, че агенти и сътрудници на ДС са навсякъде, където може да има влияние.
Това заяви в студиото на БТВ д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа".

Второто, което според него сочи за сценарий, е темата за куфарчетата.

Безспорно куфарчета е имало, посочи Тренчев и разказа, че хора от старата емиграция са споделяли с него, че наши представители от Комитета за българи в чужбина са им предлагали "да въртят една сума навън."

Отказали това предложение са Николай Терзиев от Флорида и Люба Дюко, посочи Тренчев. Той каза, че разполага и с имената на хора, които са приели и посочи, че ако някой се интересува, би могъл да ги получи.

"Това, че се появиха ентусиасти, е друг въпрос. Няма как да претендираме че Тодор Живков го смъкнахме ние, смъкнаха си го те", коментира събитията около 10 ноември 1989 г.

"Трудно е да се очаква да стане промяна, ако тези, които са на власт, не искат да я направят. Целта е била да се прехвърли собствеността и това да стане от правилните хора", смята президентът на КТ "Подкрепа".

"Основната цел на сценария по трансформацията на икономическата и политическа власт беше да запазят позиция, за да минава време и постепенно да стане така, че да имат икономическа власт, но никой да не търси откъде тръгва всичко", коментира още Тренчев.

Той прогнозира, че още преди конгреса БСП ще се разделят. Доста е неясно изказването на президента Първанов, посочи Тренчев и направи сравнение с Боянски ливади.
Според Тренчев Конституцията е сбъркана по отношение на президентската институция.

„Не е добре замислена. Разиграваш цял народ, за да го избира, а след това няма права. Конституцията е просто кастрирана. И тя е част от замисъла".

Тренчев е категоричен, че още първите избори са взети с измама. „Категорично юли месец 1990 г изборите бяха нелегитимни.
"Разчитаха на нашата неопитност, ние имахме разминавания по отношение на радикалността, в СДС доминираше по отстъпчивата опозиция", смята лидерът на КТ "Подкрепа".