Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова са домакини в резиденция "Бояна" на 303 млади хора.

175 момчета и 128 момичета, от 59 специализирани институции от цялата страна ще празнуват абитуриентския си бал, организиран от президентската институция, съобщи БНР.

"В лицето на държавния глава винаги сте имали и ще имате една последователна, реална, не само морална подкрепа", се обърна президентът Георги Първанов към младите хора.

260 млади хора, лишени от родителска грижа, ще могат да се обучат и придобият професионална квалификация, да стажуват и да започнат постоянна работа с подписаното традиционно споразумение между Администрацията на президента и Министерството на труда и социалната политика. Близо 310 000 лева са осигурени за трудова реализация на младите хора по споразумението, което ще се прилага до края на 2010 г.

МТСП осигурява възможност за обучение на 80 младежи - за професионална квалификация, компютърна грамотност и за изучаване на чужд език, посочи от своя страна министър Емилия Масларова.
Още 80 младежи ще могат да стажуват при работодател. Допълнителна възможност за работа с договор за две години ще получат 100 младежи, завършващи средното си образование през тази година.

 

През годините повече от 3500 млади хора, лишени от родителска грижа, са имали своя абитуриентски бал, организиран от президентската институция. 120 младежи са преминали безплатни подготвителни курсове за висши заведения, кандидатствали са и са студенти, отбеляза президентът Първанов.

Празничната част от програмата на абитуриентите включва дискотека тази вечер в резиденция "Бояна".