Днешните поколения сме в дълг към вас и сме признателни, че продължавате да носите в себе си искрата на патриотизма, всеотдайността и непоколебимата решителност да отстоявате докрай свободата и България, съобщи БНТ.

Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, където удостои Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента. Отличието беше връчено за героизма и жертвоготовността при изпълнението на дълга към отечеството, за родолюбивата дейност, приноса на съюза към военно-патриотичното възпитание и отстояването на българските воински традиции. В церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев допълни, че той е знак на почит и към близо 12 000 българи, оставили костите си по бойните полета в защита на отечеството, на мира и на човечеството. Президентът пожела на българските ветерани да запазят енергията и несломимия си дух и воля, и да бъдат еталон за патриотизъм на младите поколенията.

"Имаме нужда от вас. Вие сте нашата жива памет, нашата жива съвест", подчерта Румен Радев.

Председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов благодари за полученото отличие.

По думите му, колкото и малко да са останалите ветерани от Втората световна война у нас, те ще направят всичко възможно да изпълнят до края на живота си задълженията, които са поели още от млади години: да се борят за България и да предават своите знания и опит на младите поколения.

След церемонията, по време на среща с държавния глава, представителите на Съюза на ветераните от войните откроиха част от проблемите, пред които са изправени. Доц. д-р Софи Пинкас призова за откриването на държавен хоспис, който да поеме грижите за пенсионираните военнослужещи, ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите.

Представителите на Съюза на ветераните от войните на България удостоиха президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с юбилеен медал "75 години от победата над фашизма", който се връчва на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на годишнината и постигнати успехи за военно-патриотичното възпитание.