Свързаните с авиацията приключения за президента Румен Радев продължават. След като започна яростна размяна на внушения между него и ГЕРБ по отношение на избора на бъдещ нов тип изтребител, сега трябва да се яви в съда, за даде показания в съдебния процес срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Той е обвиняем за ремонта на самолетите МиГ-29, припомня Pan.bg.

Според съда Радев трябва да се яви в Съдебната палата във вторник в 9.30 ч. Президентът трябва да свидетелства какво знае от времето, по което беше командващ на Военновъздушните сили (ВВС). Показанията му се очакват с интерес, тъй като могат да дадат определен наклон на делото, защото той напусна авиацията в знак на протест, че управляващите я разсипвали.

Процесът срещу Ненчев се гледа в Софийския градски съд. Той тръгна в края на февруари, като се очаква по него да бъдат разпитани поне 23-ма свидетели. Според прокуратурата от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. като министър Ненчев не бил изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС.

Обвинението твърди, че разследването е установило как през април 2015 г. между МО и руското дружество "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурсите на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро, или 7 388 666 лв. Вместо тези договори да бъдат изпълнени, Ненчев казал на заместничката си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия.

Обвинението твърди, че в нарушение на военния закон не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите за изтребителната авиация на ВВС.

От престъплението според прокуратурата са настъпили значителни вредни последици за армията - нальотът на пилотите е спаднал на 33 часа за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing, и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29.