На тържествена церемония в Президентството държавният глава Румен Радев връчи българския флаг на българските олимпийци, които ще представят страната ни на най-висшия спортен форум в Токио.

Президентът започна речта си с поздравления към олимпийците ни, които били изправени пред "невиждани предизвикателства" в подготовката си за Олимпиадата. "Вие се превърнахте в пример за подражание не само за всички спортисти, но и за цялото общество. За мен е чест е да връча именно на вас българския флаг", заяви Радев.

Той изрази съжаление, че в последните години младото поколение все повече се отдръпва от спорта. "Много се надявам с вашето участие на Олимпийските игри в Токио да дадете стимул на повече млади хора да спортуват", добави държавният глава.

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова пък отчете, че на игрите в Токио ще участват както опитни бойци, така и много млади таланти. "Пожелавам да постигнете това, за което сте мечтали, да докажете себе си. И най-накрая да чуем химна на България, който не сме чували от 2008 година. Няма по-голяма радост и гордост от това", каза Костадинова.

Към момента 40 спортисти са получили олимпийски квоти, като се очаква техният брой да расте с представители на плуването и леката атлетика. Общият брой на българската делегация в Токио засега наброява 70 души, отчете още председателят на БОК.

Малко по-късно държавният глава Румен Радев награди с Почетния знак на президента световноизвестния български акробат и цирков артист Енчо Керязов. На тържествена церемония на "Дондуков" 2 Радев отчете цялостния му принос за развитието на спорта и цирковото изкуство.

"Нужни са много сили, енергия, талант, смелост и себеотрицание, за да се постигне и поддържа в продължение на десетилетия подобно съвършенство. Това ни дава куража да вярваме в силата на духа и безграничните човешки възможности", каза в словото си президентът.

Радев открои също така важната роля на Керязов чрез фондацията му "Благотворителността осмисля успеха", която подава ръка на млади таланти.