Ако ситуацията с разпространението на коронавируса у нас се влоши, графикът за посещение на училищата ще бъде променен. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб образователният министър Красимир Вълчев.

"Ще се следи ситуацията на 12 часа и ще се подхожда разумно, доколкото позволява и не застрашава живота и здравето на голям брой учители и ученици", добави министърът.

Той все пак каза, че има малко покачване на заболеваемостта, след като големите ученици са се върнали в училище. "Спорен е въпросът коя среда допринася за заразяване", смята той.

"650 000 деца и ученици са в училище и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение, средно 7 часа учениците са били в клас, в 35 000 класни стаи, средно по 18-19 деца или ученици са заедно", даде статистика Вълчев. Той уточни, че изследванията показват, че колкото по-малки са децата, толкова по-малко пренасят вируса.

България в червено от COVID-19, четири области в жълто

България в червено от COVID-19, четири области в жълто

12 области вече са в червено

Това, което има като данни от януари, показва, че предучилищният и началният етап са допринесли малко за заразата, каза министър Вълчев, без да уточнява обаче точни данни.

Припомняме, че на 4 февруари образователният министър Красимир Вълчев предупреди, че има опасност учениците да се върнат вкъщи, защото февруари и март месец са рискови от епидемична гледна точка месеци. Все още няма колективен ефект от ваксинацията.

На 4 февруари, учениците от 7, 8 и 12 клас се върнаха отново в класните стаи от днес. Става въпрос за около 170 000 деца. Съгласно графика, одобрен от здравните власти, от 18 февруари присъствено ще се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас, а при третия етап - от 4 март, в класните стаи се връщат учениците от 6 и 9 клас, както и отново тези от 12 клас.