В търговската мрежа откриха опасни фойерверки, светлинни гирлянди и детски играчки. Директорът на Дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Мирослав Йотов обясни пред БНР, че при проверките на предлаганите на пазара продукти са открити и такива, които не съответстват на изискванията.

Проверени са над 1270 продукта. От тях 457 са електрическите гирлянди, 368 - фойерверки и 166 играчки.

Йотов коментира, че е учудващо, че около 1/3 от електрическите гирлянди са несъответстващи. 1/6 от пиротехниката не съответства на изискванията, а при играчките - повече от половината.

Внимавайте с пиротехниката, зове полицията

Внимавайте с пиротехниката, зове полицията

За да се избегнат инциденти

Мирослав Йотов отбеляза, че основно липсва маркировка на съответствие. По думите му това показва, че продуктите са преминали тестове за безопасности и отговарят на европейските норми и стандарти за безопасност.

Липсата на инструкция или предупредителни текстове за правилно използване на един от продукт е от много често срещаните нарушения.

При проверките са съставени констативни протоколи. Над 20 са издадените заповеди за незабавно спиране на над 60 продукта. Актовете за установяване на административно нарушение пък са над 50.

Представителят на фирма за внос на пиротехнически изделия Алексей Анев съветва гражданите да спазват стриктно всички инструкции на етикетите. Това ще помогне да се избегнат инциденти.

Трябва да се следи за сертификат на качеството на стоката, както и за това дали самите магазини са лицензирани, а търговците - правоспособни.