Ваксинацията трябва да бъде направена от лекарите, прекарали COVID-19, защото антителата постепенно спадат. Хубаво е да се ваксинираме, за да постигнем колективния имунитет - над 75%. За това призова директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред журналисти, секунди след като му бе поставена ваксината срещу COVID-19.

Медикът се чувства добре - така, както и преди да му бъде поставена ваксината.

Всеки, който е здрав клинично и няма проблеми, може спокойно да се ваксинира, увери проф. Балтов, който вярва в науката и е на мнение, че с ваксината хората ще живеят свободно.

40 медици от "Пирогов" ще бъдат ваксинирани днес.

Около 100-110 ваксини ще бъдат направени за 3 дни в "Пирогов". Над 1 000 медици от болницата изявили желание да се ваксинират, списъкът постоянно нараства и желаещите ставали все повече и повече.

Ваксинираните остават 15 минути за наблюдение, а ако има странични ефекти и реакции, болницата има готовност за спешен токсикологичен и алергичен кабинет.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19
Обновена

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19

България се изправя заедно с ЕС за победоносна битка

Призоваваме всички да се ваксинират, защото това е единственият изход, ефективността на ваксината е 95%. За това призова председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, след като се ваксинира в УМБАЛСМ "Пирогов".

"95% е ефективността на тази ваксина, а много малко ваксини могат да се похвалят с това. В началото ще бъдат по-малко ваксинираните, като са получени дози за около 5000 души. Това е една генерална репетиция, на която не са разрешени грешки", подчерта проф. Гигов и призова всички да се ваксинират, защото това е единственият изход и да може да посрещнем едно нормално лято.

Имунизационният процес е изключително важен - днес повечето страни от ЕС организират ваксинация. Така показваме нашите обединени усилия в борбата с COVID-19. Искаме да покажем, че ваксината е безопасна, безвредна и има единствено позитивни ефекти, категоричен бе проф. Гигов.

Той уточни, че ваксината предпазва от заболяването, не е лекарство, а профилактично средство срещу това тежко страдание за хората.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията