Разполагаме с всички ваксини, които са регистрирани в страната. Напълно достатъчни са количествата, като очакваме още ваксини в следващите дни. Toва заяви заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски в сутрешния блок на БНТ.

По думите му организацията вече е обичайната за "Пирогов" - пет са отворени пункта, които да работят цял ден за първична и вторична ваксинация. Нещата вървят доста спокойно, ритмично и няма напрежение, увери проф. Габровски.

Той посочи, че хората разбрали, че ваксините няма да свършат. Те идват много по-подготвени и с попълнено информирано съгласие. РНК ваксините са доста по-предпочитани, но като цяло смятам, че всички ваксини са добри и работят, категоричен бе проф. Габровски.

Опашки от чакащи за ваксинация и на Великден

Опашки от чакащи за ваксинация и на Великден

"Зелените коридори" работят и в празничния ден

Почти през целия ден има хора, около 1000 души на ден минават за поставяне на ваксина. Ако има голямо струпване пред пунктовете за ваксинация е създадена организация как да се разпределят пациентите. Хората трябва да бъдат напълно спокойни, тъй като има служители, които да ги ориентират на къде да отидат, подчерта медикът.

Той настоя, че трябва да продължи положителното отношение към ваксините и хората да направят всичко възможно да се ваксинират навреме, защото това е начинът да се справим с пандемията. До 10 май ще продължат "зелените коридори", като болницата има всички възможни ваксини в България.