Политическа промяна трябва да има, но сега през тази година стана кристално ясно, че хората не искат след 31-32 години да имат чувството за несправедливост.

Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от коалицията ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков пред БНТ.

На президентските избори всички са убедени, че Радев е начело на тази промяна, но според мен не е така, подчерта Герджиков, който е доволен, че постигна голямата си цел - да има балотаж.

Разликата продължава да е голяма за балотажа, но тези 25% могат да се преодолеят, посочи Герджиков. Той призова всички български граждани да излязат да гласуват за бъдещето на България. Ако не спечели балотажа в неделя, Герджиков ще се върне като преподавател в Софийски университет, но за ректор не е мислил. Истинският проблем е не дали ще ме приемат хората в университета, а дали в следващите дни или седмици няма да се окаже, че университетът е ощетен. Моето убеждение е, че разликата може да се осъществи и в неделя да се постигне пълен обрат. В неделя имаме голям шанс, категоричен бе Герджиков.

Румен Радев запазва аванса си и при 99.51% преброени протоколи

Румен Радев запазва аванса си и при 99.51% преброени протоколи

Трети по брой гласове остава Карадайъ, но засега и той с по-малко от тези за партията на парламентарните избори

Кандидатът за президент добави, че ролята на държавния глава е изключително важна за съставянето на правителство. "Дори да бъде избрано редовно правителство, властта ще остане в ръцете на Румен Радев. Ако господин Румен Радев бъде избран в неговите ръце ще бъде концентрирана законодателната и съдебната власт. Това е тревожно", предупреди той.

Той се надява спиралата от изборите да е приключила. Герджиков се надява да има дебат срещу Румен Радев в четвъртък с аргумент, че така ще се сравнят визиите на основните кандидати за президент.

Герджиков определи като чудесен и амбициран човек Кирил Петков, като се надява, че ще бъде успешен премиер, ако бъде избран. Герджиков би подкрепил Кирил Петков за министър-председател и всяко едно правителство, стига да не е на безпринципна коалиция.

Герджиков убеден, че ще обърне резултата на втори тур

Герджиков убеден, че ще обърне резултата на втори тур

Коментира и парламентарните избори - колкото и пъти да гласуваме, резултатът е същия

Той опроверга информациите, че се е виждал с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Герджиков би се видял с всяка една политическа сила, която го подкрепи. Той отбеляза, че съдебната реформа може да се постигне с промяна на Конституцията, законодателството или просто със спазването на закона. Изключително важно е Румен Радев да покаже своята програма за промяна в Конституцията. Текстът, който иска той да предложи е важен и трябва да го покаже веднага, настоя проф. Герджиков.

Той е на мнение, че зеленият сертификат също не трябвало да бъде въвеждан прибързано. Сертификатът довежда до това хората да се ваксинират, но става принудително. Има и други по-демократични начини, каза още Герджиков.