Независимият кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ/СДС проф. Анастас Герджиков е убеден, че ще успее да съкрати разликата си с настоящия държавен глава Румен Радев на втория тур след седмица. Към момента екзитполовете дават близо 25% разлика между двамата, като ректорът на Алма матер получава малко над 25%, докато Радев се радва на малко под 50% подкрепа.

"Преди няколко седмици социологическите агенции даваха огромна разлика и казваха, че Румен Радев и Илияна Йотова ще получат над 53%. Две агенции излязоха с подобни резултати и преди няколко дни. Нищо такова не се случи, става ясно, че ще има балотаж. И то не поради технически причини като това, че е имало ниска изборна активност", каза Герджиков.

И изрази увереност - двамата с Илияна Митева щели да успеят да наваксат изоставането от Радев и Йотова. "Много от тези кандидати, които отпаднаха, ще се обърнат към нас. Но най-важното е, че това са мажоритарни избори. Оказва се, че много от гласоподавателите на партиите - 10-15%, които не са подкрепили, са гласували за нас."

Снимка 553513

Източник: News.bg

Няма да откажем гласа на никой български гражданин. Няма да откажем никаква подкрепа, отговори на въпрос на News.bg проф. Герджиков.

Кандидат-президентът настоя и за пореден път - от ключово значение за избора на гражданите е това, да има дебат между двамата кандидати. "Готови сме за такъв по всяко време, дори и в 3 през нощта."

Герджиков коментира и резултата от изборите за народни представители. "От тези 3 избора се убедихме в едно, че колкото и избори да направим, резултатът ще е същия. Дали една или друга политическа сила ще получи или по-малко няма значение. Т.нар. "партии на промяната" имат същия брой гласове, т.е. и пет пъти да направим избори няма да има разлика." И призова - още от утрешния ден парламентарните сили да започнат работа по съставяне на стабилно редовно правителство, което да посрещне предизвикателствата, пред които е изправена България.

ИК на Герджиков не изключва обрат на балотажа

ИК на Герджиков не изключва обрат на балотажа

Целият държавен ресурс бил хвърлен Радев да спечели на първи тур, но това не се случило