Имаме хубави ваксини в момента и трябва да ги слагаме. Отпуска се душата като си ваксиниран. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му хората вече добре са запознати с разпространението на инфекцията, но вече страната е в оранжевата зона. Хубаво е времето, прекрасно е и предпоставките за това, че вълната дойде по-рано, са три. Първата предпоставка е вариантът делта, при който заразяването става по-лесно. Втората предпоставка е, че доста хора се събират на близко разстояние - ако не спазваме леките мерки, ще трябва да спазваме тежките мерки. Третата предпоставка е забавената ваксинация, обясни Кантарджиев, който след пенсионирането си бе назначен за консултант по ваксинирането в Столична община.

Той алармира, че делта вариантът засяга младите хора и е много по-заразен. Потенциалът на делта вариантът не трябва да се подценява. Лекарите са подготвени, увери проф. Кантарджиев.

272 нови случая на коронавирус, поставени са 2186 ваксини

272 нови случая на коронавирус, поставени са 2186 ваксини

Направени са 6358 диагностични теста...

Кантарджиев не е привърженик на най-крутите мерки. Винаги при нас мерките са били навременни, а мерките трябва да се обясняват на хората, настоя той. 10 болни заразяват 13 души и ако това продължи две седмици, ще стане голямо натоварване на системата на здравеопазването, изтъкна той. Проф. Кантарджиев се надява, че ще бъде много по-добре ръководена ковид кризата, каквото било обещанието на здравното министерство.

По думите му МОН е много заинтересован учебната година да започне навреме и по правилата, които ще се налагат ще бъдат най-добрите за здравето на децата.

Тодор Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, не чакайте нови ваксини и нови щамове

Тодор Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, не чакайте нови ваксини и нови щамове

До края на месеца той очаква 2000 случая на ден