За първи път в България ще има избори по време на пандемия. Също за първи път машинното гласуване ще е масово - в 9500 секции. Готови сме за изборите. Това каза проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" в ефира на bTV.

На въпрос дали вотът на 4 април може да бъде отложен заради многото заразени с коронавирус в момента проф. Константинов заяви, че огромна машина е задействана и тя не може да бъде спряна просто така.

Той изрази надежда комисиите да са подготвени за машинното гласуване. "Опитът показва, че когато има и машина в секцията, около 25-27% от хората избират да гласуват машинно. Предполагам, че процентът ще бъде същият", допусна проф. Константинов.

Боян Балев: Абсурдно е да се управлява криза с такова ниско доверие

Боян Балев: Абсурдно е да се управлява криза с такова ниско доверие

Пандемията показвала, че здравната ни система е неадекватна

Вcички бългaрcки избирaтeли ca 6 милиoнa и 800 хиляди, тoвa ca бългaритe нaд 18 гoдини. Ниe знaeм кoлкo ca в Бългaрия, нo НCИ имa нaчини дa ги oцeнявa. В Бългaрия имa 5 млн. и 800 хиляди избирaтeли, a кoлкo ocтaвa - 1 милиoн. Тe ce нaричaт мъртви души, нo ca cи cъвceм живи хoрa, кoитo ca нaй-вeрoятнo в чужбинa, инфoрмирa Кoнcтaнтинoв.

Oт 1 млн. души глacувaт oкoлo 150 000, миcля чe нaд 120 000 глacувaхa нa прeдишнитe избoри. Зa 9 пaрлaмeнтaрни избoрa oт 1991 г. дo ceгa cтaтиcтичecки caмo 15 дeпутaти ca избрaни oт глacoвeтe oт чужбинa. Прeз 2017г. нитo eдин дeпутaт нe e бил избрaн c глacoвeтe oт чужбинa.

По отношение на сигурността на машините за гласуване, Константинов заяви, че всичко, което е онлайн може да се хакне. Хората влизат в компютрите на Белия дом, няма да влязат в нашите, засмя се шеговито той.

Проблемът с гласуването в чужбина бил свързан с "мъртвите души"

Проблемът с гласуването в чужбина бил свързан с "мъртвите души"

Това заяви проф. Красимир Калинов, експерт по изборните права и бивш член на ЦИК

Във връзка с видеонаблюдението и дилърите на гласове, Константинов уточни, че дилърите лъжат хора, че ги следят. На всички български избиратели искам да кажа, че няма как да ви следят, бе категоричен Константинов. Вие сте сами в тъмната стайчка, каквото направите си е ваш избор. По някакъв парадоксален начин видеонаблюдението, което трябва да помогне за честността на изборите, може в някои случаи да компрометира. Ние ще гарантираме честния вот, никакво видео не може да гарантира нищо, бе категоричен той.

На въпрос каква е негова прогноза, по отношение на предстоящите избори, Константинов отговори, че устойчивостта на един парламент не зависи от неговата фрагментираност. И парламент с повече партии са изкарвали пълен мандат. Аз очаквам поне 3 милиона души да гласуват.

На въпрос какви политически комбинации може да се очакват на предстоящите избори, Константинов се засмя и отговори лаконично, че се надява българинът да бъде мъдър.