Преди 112 години нацията също е била разделена, но България постига своята независимост, защото е имала политици със самочувствие, хора с хоризонт. Същевременно България е очаквала, след като е присъединила Източна Румелия, да успее да осъществи националния си идеал.

Такава позиция изрази историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR

"Независимостта на България е учудващ празник, поради самочувствието на българските политици по онова време да се впуснат в голямата политика, без да зависят от големия брат, независимо кой е той", коментира проф. Матанов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, политиците в съвременна България нямат самочувствието на управниците отпреди националните катастрофи.

Историкът смята, че не е адекватно да има протести по време на национален празник, тъй като всички трябва да съпреживяват обединяването на независимостта на държавата.

"Единение би било, когато на празник като днешния няма политически изказвания", заяви още Матанов.

Припомняме, на 22 септември преди 112 години цар Фердинанд обявява независимостта със специален манифест.

"Самият манифест е бил писан на коляно на една гара между Русе и Търново. Писал го е Александър Малинов, поправял го е цар Фердинанд", разказа Матанов.

Той посочи, че всяка епоха има своите зависимости. "В наше време зависимостта е предимно финансова, тъй като всичко опира до пари", смята Матанов.

"Колкото по-сложен става животът, толкова повече зависимостите стават по-невидими и тежки", добави още проф. Христо Матанов.

Историкът обясни, че преди 112 години Европа се разделя за първи път на лагери.

"Турция се колебае между Англия и Германия, в крайна на краищата надделява германо-австроунгарският натиск. Турската революция се превръща в буржоазна, като набляга на национализма", заяви още Матанов и допълни, че успокояването на ситуацията в Турция не било в интерес на България.

Каранчева: Българската независимост е дело на визионери и герои, мъченици
Обновена

Каранчева: Българската независимост е дело на визионери и герои, мъченици

Тържествена заря-проверка във Велико Търново по случай 112 г. от обявяването на Независимостта...