След 15 юни с превозвачите ще обсъдим развитието на тол системата. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във връзка с разширяването на тол системата.

Приходите от толтакси от тежкотоварния трафик за 2020 г. на месечна база са съизмерими с тези от миналата година. Решение за развитието на тол системата ще се вземе в диалог с превозвачите, обясни още той.

Според него при анализа на данните с представители на транспортния бранш, спедиторите, големите търговски вериги трябва да се прецени взаимодействието между тарифата и обхвата на пътищата с тол, както и промяната в натовареността на участъците извън толсистемата. Таксите за изминаване на 1 км зависят от общата технически допустима максимална маса на камионите и автобусите, екологичния им клас, както и от категорията на пътя.

Проф. Асенов напомни, че обхватът на тол системата и таксите бяха определени в диалог с превозвачите, които се съгласиха, че след анализ на първоначалните резултати от въвеждането на системата може да се обсъжда промяната им.

От началото на 2020 г. до края на месец май приходите от пътни такси са над 190 млн. лв., от които 163 млн. лв. са от е-винетки и над 27 млн. лв. - от тол такси, коментира още проф. Асенов.

Приходите от маршрутни карти към 31 май са 17 млн. лв. 75 % от тях са купени от каналите на АПИ - терминалите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg , мобилното приложение, както и от пунктовете за обслужване лице в лице на основните гранични контролно-пропускателни пункта и в областните пътни управления на АПИ.

До 31 май приходите от автоматично тол таксуване - чрез бордови устройства и GPS тракери, са 10 млн. лв.

Припомняме, че на 28 май стана ясно, че се разширява обхвата на тол системата. Информацията бе дадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

News.bg припомня, че 27 февруари имаше протест на превозвачите в три града. Те искаха отлагане на тол системата.