Обществото е далеч от т.н. колективен имунитет. В далечна перспектива COVID-19 ще се превърне в ендемично заболяване, както грипът. Това каза вирусологът проф. Радостина Александрова, съобщи bTV.

Има и още нещо - ваксинацията в цял свят върви бавно и неравномерно. Все още не сме наясно дали ваксината успява да предотврати самото предаване на вируса

COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации. По думите ѝ в момента основно циркулира британският вариант. "Коронавирусите имат много висока адаптивност, защото мутират, а те мутират непрекъснато. Селектират точно тези мутации, които им дават предимство. Той ще продължи да произвежда нови мутации и ще продължат да се появяват нови варианти", каза проф. Александрова.

Иван Маджаров: Ваксинацията не е бакалия да избираш между шишета

Иван Маджаров: Ваксинацията не е бакалия да избираш между шишета

Според него и няма да има възможност за избор, заради различните доставки

Проф. Александрова заяви, че три седмици след поставяне на втора игла ваксина, организмът придобива имунитет и възможността за разболяване рязко спада. Тя посочи, че ако натискът върху болниците продължи, мерките най-вероятно ще бъдат удължени. Допълни, че се надява десетте дни да бъдат достатъчни и да не се стига до нов срок.

4375 нови случая на коронавирус, над 9000 се лекуват в болница

4375 нови случая на коронавирус, над 9000 се лекуват в болница

Поставени са 12 504 ваксини...