За една година по пътищата на Великотърновска област са загинали 24 души. Броят на ранените доближава 400. Причина за повечето катастрофи е несъобразена скорост. На територията на областта са регистрирани 39 рискови участъка.

Най-тежко е положението в Прохода на републиката. Там почти всеки километър е опасен за водачите на автомобили, информира БНТ.

По републиканския път се редуват остри завои и отсечки без видимост. От едната страна на пътя са надвиснали скали, от другата е пропаст. 34-километровата отсечка е осеяна с паметни плочи и некролози. През зимата почти всеки ден там става катастрофа.

Великотърновският участък от прохода не е ремонтиран десетилетия. Всички обаче предпочитат да минават от там. Проходът е най-удобната връзка между Северна и Южна България.

Според статистиката тежките инциденти в Хаинбоаз са причинени от шофьори на автомобили с чужда регистрация. Повечето катастрофи стават заради превишена скорост. Тя е причина често в пропастите на прохода да политат автомобили.

С настъпването на зимата полицаите призоват шофьорите за повишено внимание и спазване на знаците. Това е единствената гаранция да оцелеят на пътя.