Около 60-70 души се събраха пред БНБ на протест срещу банковия картел в България и частните съдебни изпълнители.

Светлозар Николов от Асоциацията на българския бизнес и организатор на протеста е доволен от това, че българските граждани започват да се самоорганизират и да изразяват недоволството си срещу определи политици.

Тези в БНБ ще ни чуят и ще търсим отговорност от тях, закани се той.

Министерски съвет и банките ще чуят исканията ни, допълни Светлозар Николов. Според него над 10 тома има събрани в КЗК, като доказателствен материал за картел между банките.

Именно заради картелно споразумение в банковия сектор според Николов и лихвите у нас са толкова високи.

Ясно и категорично се противопоставяме срещу бездействието на БНБ, която става съучастник на картела в банковия сектор, категоричен е той.

БНБ трябва да следи да има стабилност в банковия сектор, подчерта Светлозар Николов. По думите му банките водят целенасочена политика срещу българските граждани в малките и средни предприятия.

Банките се съюзяват срещу хората и бизнеса, смята още Николов.
Според председателят на асоциацията на българския бизнес шефът на БНБ Иван Искров прикрива престъпленията на банките у нас, като БНБ става адвокат на чуждестранните банки.

Правителството на Бойко Борисов с нищо не е по-различно от предишните, допълни той.

Протестиращите освиркаха служителите на БНБ и под прозорците им викаха:"Пак сме тук", „Мошеници" и „Мафия".

Недоволните от банковите лихви носеха и плакати с надписи: „ Чуждестранните банки - враг номер едно на българския народ", „Европейски банкови условия и за българите", „Банки кръвопийци, вие нямате място в България", „Мило ми е за родината, жално ни е за държавата".

Бяха издигнати призиви за бойкот на изданията на медийната група „Ирена Кръстева - Делян Пеевски" - заради агресията им, според участниците в протеста, срещу останалите вестници на българския пазар и хищническото поведение на разпространителските им фирми.

Протести срещу високите лихви се проведоха в цялата страна. Около 100 души се събраха в Плевен, където недоволните призоваваха за национализацията на Търговска корпоративна банка.

Във Велико Търново пък част от протестиращите са спрени заради протестиращи, взели със себе си на протест и домашните си овце.

В Ямбол пък протестиращи и полиция си играха на „котка и мишка". Между органите на реда и недоволните от лихвите възникна спор имат ли протестиращите разрешение да изразят недоволството.

В Хасково също имаха подобен проблем, но хасковлии се разпръснаха при появата на униформените. 50 души протестираха във Враца пред клон на Търговска корпоративна банка. На място обаче се пови инкасо автомобил и охраната на банката трябваше да помоли недоволните да се разотидат.

Протести имаше също в Пловдив, Варна, Стара Загора.