С освирквания и вувузели около стотина недоволни граждани излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет в София. Те негодуват срещу високите цени на горивата, тока, парното и топлата вода.

Протестиращите носят и плакати с надписи "Борисов = глад и мизерия", "Не искаме ЖанБорисова зима", "Борисов 3 - няма здравеопазване", "Борисов 3 - геноцид" и други.

Протест срещу поскъпването на горивата в няколко града в страната
Обновена

Протест срещу поскъпването на горивата в няколко града в страната

Бургазлии блокираха АМ "Тракия" за 15 минути

Недоволните носят и касовите бележки от последното си зареждане на гориво, за да може да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

Организаторът на протеста Милена Атанасова коментира пред медии, че от националния синдикат "Защита" искат достойни възнаграждения за всички. От синдикалната организация настояват минималната работна заплата за страната да достигне 750 лева през следващата година, както и да се увеличи минималната работна заплата на медицинските сестри на 1 500 лева.

Снимка 385909

Източник: БГНЕС

За лекарите минималната работна заплата трябва да достигне до 2 000 лв., а в областта на тежката индустрия от синдикалната организация искат тя да достигне до 1200 лева от началото на следващата година.

Според организатора на протеста минималната пенсия в страната от следващата година трябва да бъде минимум 350 лева. Атанасова уточни, че исканията са абсолютно реални и възможни, защото страната има бюджетен излишък от 3 млрд. лева. По думите й управляващите се чудели как да опазят властта и позиции си, за да може излишъците да отидат незнайно къде.

Петкова: Няма механизми за регулация на цените на горивата

Петкова: Няма механизми за регулация на цените на горивата

Цените на горивата се определят от пазара

"Средствата в държавата ги има, но те трябва да бъдат справедливо разпределени", поиска организаторът на протеста.

Милена Атанасова уточни, че протестът ще е изцяло мирен, без да се наруши сигурността на обществения ред. Тя се закани, че това няма да е последният протест и ще отстояват исканията си, докато не бъдат чути.

Снимка 385913

Източник: БГНЕС

Красимир Цветков, таксиметров шофьор и участник в протеста, заяви, че не е доволен от високата цена на горивата, но по думите му има още редица проблеми в държавата, за които трябва да се намери решение.

Цветков изтъкна, че генералният проблем е как се стига изобщо до цената на горивата. Той уточни, че и другите увеличения в държавата са притеснителни при липсата на актуализация и доходите, които се реализират в страната.

Снимка 385910

Източник: БГНЕС

Проблемът, според него, е, че Столична община (СО) не е спазила Закона за автомобилните превози, където трябва да има въведена минимална тарифа за превозите.

Цветков припомни, че през декември 2017 г. е била изготвена финансовата обосновка на таксиметровите шофьори, но и до днес тя не е била приета. Той негодува, че има институции, които видимо нехаят за проблема в автомобилния бранш.

Протестът се организира от Национален синдикат "Защита".

Снимка 385915

Източник: БГНЕС

Протести срещу скъпите горива

Протести срещу скъпите горива

Няколко града се бунтуват