Автоинструктори от цялата страна излязоха на общонационален протест на площад "Александър Батенберг" срещу липсата на диалог между транспортното министерство и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Браншът негодува от предложените промени в обучението на кандидат-шофьорите. Основната причина за протеста e Наредба 41, регламентираща дейността на центровете за обучение на шофьори и Наредба 37, която предвижда видеоконтрол на курсистите и инструкторите чрез вземане на селфита.

Припомняме, това е вторият протест след организирания от фирмите за обучение на шофьори в началото на настоящата година - 14 януари.

Автоинструкторите смятат, че промените ще родят корупционни практики и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията. Те обаче настояват да се повиши качеството на обучението, с което да намалят инцидентите и жертвите по пътищата.

Автоинструктори се вдигат на протест срещу парализирането на бранша

Автоинструктори се вдигат на протест срещу парализирането на бранша

Те негодуват заради неангажираността на държавата към бранша

Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка в България, обясни за News.bg, че двете наредби - 37 и 41, трябва изцяло да бъдат премахнати и свалени незабавно, защото били обещани от министъра на образованието и на транспорта, че нямало да влязат в контекста на новите нормативни документи. "Това означава, че министрите излъгаха и трябва да се направи обсъждане на всички нормативни документи", настоя Иванов.

Той иска да бъдат разработени едни нормални закони, да се увеличат датите за изпити и да имат възможност курсистите, които не са изкарали изпита, в продължение на една семица да се явят отново и да го изкарат. Йонко Иванов настоя за оставка на цялото ръководство на "Автомобилна администрация". Ние сме нормални хора и не може да бъдем третирани като мошеници, измамници и ред други прозвища, които се чуха от устата на изпълнителния директор на "Автомобилна администрация", настоя автоинструктурът.

Автоинструктурите искат оставки в "Автомобилна администрация"

Автоинструктурите искат оставки в "Автомобилна администрация"

Вкарани са лобистки текстове в 2 наредби

Иванов настоява милиционерите да напуснат незабавно Министерството на транспорта. Той посочи, че диалог с транспортното министерство няма, а имало монолог на министъра, който сам за себе си говори какво се случва. Йонко Иванов настоя транспорният министър да дойде и да му каже кой бил светлият сектор в България. "Този човек, който самия той прави закони на тъмно - за електронизация на обучението, той ще говори за изсветляване на сектора, това е несериозно. Нека да каже кой му тропа на вратата всеки божи ден и с кой се консултира, за да бъдат пуснати тези текстове в момента", ядоса се Иванов на транспортният министър Росен Желязков.

Той се надява, че премиерът Бойко Борисов държи на думата си, за да може автоинструкторите да му обяснят каква е ситуацията в момента. "Транспортното министерство е последното нереформирано министерство в България. Единственият министър, който остана и с нищо няма да се запомни, освен с тези два големи протеста - това ще остане в досието на министър Росен Желязков", категоричен бе Йонко Иванов.

Автоинструкторите се събраха на площад "Александър Батенберг", след което с автомобилно шествие, за да изразят недоволството си от наредбите, те се отправиха към транспорното министерство и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".