"Вероятно изказването на премиера Петков е по-скоро в посока да плаши, ако мога да използвам този глагол и да възпре издаването на фалшиви сертификати, ако изобщо има такива. Не го намирам за нещо, което практически ще донесе позитив."

Това заяви пред News.bg адвокатът по медицинско право Мария Петрова за това как законово изглежда идеята на премиера Кирил Петков МВР да се проверяват сертификатите за ваксинация на починалите от COVID-19 граждани.

Адвокат Петрова не смята, че фактически предложението на премиера ще доведе до промяна в поведението нито на медицинската общност, нито на хората, които са резистентни или отказват да се ваксинират, но търсят някакви начини да преодолеят ограниченията.

Адвокат Мария Петрова не разбира в детайли как ще се случи една такава проверка. Първо задава въпроса във всички случаи на починали граждани, които имат някакъв сертификат ли ще се извършва проверката?

Второ - тази проверка ще се извършва само заради съмнението, че някои е с фалшив сертификат, което от медицинска гледна точка няма как да бъде доказано. Така ще е едно безкрайно опасно начинание, което ще бъде излишно натоварен и ангажиран човешки ресурс.

Ангел Кунчев не мисли за пълен локдаун

Ангел Кунчев не мисли за пълен локдаун

Наблюдава броя за болнично лечение и пациентите в реанимация

Ако идеята на премиера Петков е на всеки граждани, който е починал в лечебно заведение, но има данни, че има зелен сертификат за ваксинация, да се търси някаква корелация между това колко добре е действала ваксината и защо този човек е починал, тогава трябва да се поставят различни въпроси, обясни тя.

От медицинска гледна точка трябва да се разгледа въпросът гаранция ли е на 100% ваксината за това, че човек няма да преболедува тежко или да има фатален изход от заболяването. Според адвокат Петрова такава гаранция не може да бъде дадена.

Отделно от това може да се постави въпросът и за начина, по който се лекуват българските пациенти и в частност пациентската безопасност в условията на ковид. МВР може да извършва каквито проверки пожелае в рамките на правомощията си, но подобни изказвания, каквото направи премиерът Петков, не дава основания какви ще са точно проверките, подчерта адвокат Мария Петрова.

Петима от 12-те заразени с Омикрон били ваксинирани напълно преди 9 месеца
Обновена

Петима от 12-те заразени с Омикрон били ваксинирани напълно преди 9 месеца

9 от пробите са на мъже, 3 са на жени

Тя добави, че когато става въпрос за законово назначена проверка в полза на общественото здраве, съответните институции могат да я извършат и не може защитата на здравна информация сама по себе си или в частност да е предпоставка или пречка за извършването на каквато и да е проверка. Така направеното изявление на премиера Петков не дава яснота нито каква е крайната цел, нито какви ще е са конкретните действия по тези проверки, които ще се предприемат или по-скоро в обратен ред - какви ще са самите проверки и какво ще се появи от тях, каза още адвокат Петрова.