Започва идентификация на всички площи с маслодайни рози. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са назначени комисии, включващи представители на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури, както и служители от съответната Областна дирекция "Земеделие".

Основната цел е да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло. Идентификацията стартира от Южна България и ще продължи до средата на месец юни.

Розопроизводител в Карлово унищожи над 25 дка с маслодайна роза

Розопроизводител в Карлово унищожи над 25 дка с маслодайна роза

Розопроизводителите в Карлово са пред фалит

Проверката на площите и насажденията се извършва във фенофаза "цъфтеж", в началото на кампанията по розобера. Проверките ще се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител.

Насажденията от маслодайна роза се създават от сертифициран посадъчен материал, който трябва да отговаря на изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал.

Припомняме, че към края на миналия месец, розопроизводители съобщиха, че се готвят за фалити през настоящата година заради кризата с COVID-19.

По-късно на 28 април бе удължен до 15 май срока за отчитане и представяне на документи за розопроизводители. Те са по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период".