15% увеличение на психолозите в училищата само за последната година отчете министърът на образованието Николай Денков по време на дискусия на тема "Психичното здраве в училище - необходими мерки", организирана от националния омбудсман Диана Ковачева. Дискусията идва в отговор на зачестилите случаи на агресия между деца в училище и клипове с прояви на агресия, които се публикуват в социалната мрежа, особено засилено след въвеждането на онлайн обучението по време на пандемията от коронавирус.

2915 в момента са общо специалистите в тази област в училищата - 1394 са психолози, 881 са педагогически съветници, което е над 50% покритие в българските училища. Има достатъчно финансиране, но в училищната мрежа няма достатъчно специалисти, които да са готови да се включат в тази дейност, коментира Денков. Той отбеляза и пропуски в нормативната база по темата и обеща активно съдействие, за да се разбере как може да се промени ситуацията, като например въвеждане на часове на класа, дали има липса на методични материали, участие на психолози в училищната мрежа.

Помогнете на учителите да се справят с агресията, зоват от МОН

Помогнете на учителите да се справят с агресията, зоват от МОН

Да не се каля цяло съсловие, от чийто професионализъм зависи бъдещето

Николай Денков обясни и какви усилия в тази посока е положило Министерството на образованието и науката (МОН). В Бургас, Варна, Стара Загора, София около 2000 ученици формират мрежа за обсъждане на агресията и психологическа подкрепа. На безплатната телефонна линия, открита по време на пандемията от коронавирус, постоянно се обаждат родители, ученици, за да споделят за психологически проблеми, свързани с локдауна. Има основна идея активно да се отвори телефонната линия за деца, ученици, педагогически специалисти, родители, които търсят психологическа подкрепа, каза министърът.

Денков обяви още, че се предвижда да се засилят активните физически дейности в училище, за да се намали напрежението, това се правило и сега чрез едноседмични екскурзии и различни извънкласни дейности. Тази година е стартирана програмата "Заедно със спорта" със 100 млн. лв., а целта е да се включи всяко едно училище. МОН има за цел да се рестартира работата с ученици - така че децата да са заедно в дейности, които намаляват напрежението, насочени към превенция, фокус в извънкласни дейности, да се овладее агресията, поясни образователният министър.

Николай Денков отбеляза по темата две ключови думи - "превенция" и "сътрудничество". МОН обаче твърдо защитава учителите и не желае да бъдат нападани по темата агресия. Учителите също се намират в изключително трудна ситуация, липсва и достатъчно подготовка на материали, за да влязат в тази битка, учителите не трябва да бъдат виновни, а да бъдат подкрепени в този процес, посочи той.

В заключение министърът каза, че в момента има притеснения от страна на лекари, на родители и на учители заради коронавируса. Много е висока заболеваемостта сред учителите и е много труден балансът какво да е обучението - присъствено или онлайн, обясни той. Ще има последващи срещи с авторите на най-важните предложения, допълни Денков.

Синдикалисти: Не нападайте учителите, оставете ги да възпитават!

Синдикалисти: Не нападайте учителите, оставете ги да възпитават!

Да има оценка за поведение...

Той заяви, че по темата МОН работи усилено със Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. От своя страна доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, посочи в дискусията, че има нужда от индивидуален подход към всяко дете и е готов да предостави цялата доказателствена база на СЗО по темата. Румяна Димова от СЗО цитира изследване, показващо че отражението на агресията при децата има отражение върху развитието им. Околийски съобщи още, че е имало среща с министъра на здравеопазването Асена Сербезова, на която е обещано, че ще се направи всичко възможно да се помогне на децата и учителите. СЗО смята, че такъв тип уроци трябва да влязат в учебния материал, но все още не са и резултатите от агресията в училище са много лоши. Според изследването им "тревожността на децата се е повишила неимоверно по време на коронавируса, свързаните с нея случаи на агресия и сексуално здраве". В тази връзка Диана Ковачева отбеляза проблема, че не навсякъде има психолози, нито те могат да се включват в съответните дейности, както и те са ангажирани с 15% административна работа и че заместват учители.

От УНИЦЕФ посочиха, че според друго изследване 11% от подрастващите у нас - над 73 момчета и момичета, са с психично разстройство, както и че най-преобладаващата форма на насилие е емоционалното и психическото.

Фондация "Анимус" се обяви за всеобхватна концепция към целия екип на училището с грижа за психичното здраве.

Деца пребиха дете. Заснеха видео. С жертвата работи психолог

Деца пребиха дете. Заснеха видео. С жертвата работи психолог

Според това как се справят институциите, които са ангажирани с превенцията, не остава нищо друго освен да чакаме следващото видео