Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува за обществено обсъждане картите на районите под заплаха и с риск от наводнения за Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски район за басейново управление на водите. С това на практика стартира прилагането на втория етап от Директивата за наводненията и се създават условия да не се допусне преминаване на следващ етап на една от наказателните процедури срещу страната.

Проектите на карти са публикувани на интернет страниците на басейновите дирекции, но могат да бъдат достъпени и чрез сайта на министерството на адрес: https://www.moew.government.bg/bg/vodi/planove-za-upravlenie/planove-za-upravlenie-na-riska-ot-navodneniya-purn/planove-za-upravlenie-na-riska-ot-navodneniya-2022-2027/

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения, препоръки и коментари в срок до 26 април 2022 г. поотделно за всеки район за басейново управление на адреса на съответната басейновата дирекция. Активното участие на всички компетентни органи, заинтересовани страни и широката общественост е от ключово значение при утвърждаването на картите на районите под заплаха и риск от наводнение.

След изтичане на срока за консултации и отразяване на постъпилите коментари, ще бъде изготвен и публикуван окончателният вариант на картите на районите под заплаха и риск от наводнение. Това ще позволи до септември България да изпълни ангажиментите си да представи картите на Европейската комисия, с което ще бъде избегнат рискът от последващо развитие на процедурата за нарушение.

Парламентът прие нови планове за опазване на околната среда

Парламентът прие нови планове за опазване на околната среда

Предлаганите промени ще гарантират участието на гражданското общество при изготвянето на определени планове и програми