На 24 април пускаме за движение 4 км от третата метролиния през "Овча купел". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Припомняме, метрото трябваше да тръгне още миналата година, но имаше забавяне.

С разширението на метрото до Околовръстен път са изградени - интермодална връзка с жп транспорта в "Горна баня", както и три паркинга за общо 670 автомобили - буферен паркинг на Окорловръстното шосе и бул. "Президент Линкълн" за около 240 места, по ул."Централна" при станция "Овча купел 2" за около 200 автомобили и по ул."Монтевидео" до станция "Мизия" за 230 автомобили. Извършена е реконструкция на бул."Президент Линкълн", иззградена е ул."Централна".

Снимка 527364

Източник: Столична община

Третата линия е оборудвана с прозрачни отваряеми преградни перони и автоматика от ново поколение. С нея се постига намаляване на трафика по трасето с 25%, на изхвърляните вредни емисии - над 11 хил.тона годишно.

София има три основни метролинии с разширения с общо 52 км дължина и 47 станции. През тази и следващата седмица се провеждат и обществените обсъждания за изменения на общия устройствен план за разширенията на метрото от Военната академия "Г. С. Раковски" през "Гео Милев" и "Слатина" до "Цариградско шосе" и от "Младост 3" до Симеоновския лифт.